AJAR LA SAYA BISNES!

Selalu juga member2 bersuara macam ni bila nampak saya berbisnes. Nak ajar tu belum sampai masanya la, tapi nak share tu boleh la sikit2. Pada saya, ini adalah 3 asas mulakan perniagaan yang penting untuk diambil perhatian bagi newbie ialah 1) ILMU Dengan ilmu yang tepat, jalan untuk berjaya lebih jelas. Dan risiko kegagalan dapat […]

KU MENGHITUNG BINTANG..

Macam lirik lagu pulak ya. Aktiviti petang ni penuh warna warni lagi ceria, mood hapdet blog pun cherioos gitew..ahaks. Aktiviti ni simple ja, boleh ja gun apa-apa bahan yang sesuai. Kebetulan saya ada bintang-bintang di langit ni, guna ja la. Ni langkah-langkah aktivitinya. 1) lekat doublesided selotep pada kadbod dengan saiz berbeza 2) Lawan lekat2 […]

MAINAN ANAK BERTERABUR?

Sesekali boleh la cuba idea ni. 1) Colour sorting Minta anak pilih warna masing, mak pun pilih jugak. Lumba sapa yang dapat kumpulkan semua warna pilihannya dengan cepat. Yang bestnya masa main ni Fateh sorang ja bersemangat, jadi cepat la dia kumpulkan semua. Dah siap tu dia pulak yang bersemangat kumpulkan untuk Faqihah dengan ummi […]

KEBOLEHAN ANAK UMUR 3 HINGGA 5 TAHUN

Anda ada anak umur 3-5 tahun? Jom tengok, anak kita dah kuasai semua kebolehan ke belum? Check it out! 1- Dapat memanjat dan melompat 2- Mampu menyusun perkataan 3- Dapat menyelesaikan cabaran permainan 4- Pandai bersosial dengan rakan sebaya 5- Dapat melukis dan berkreatif 6- Selalu bertanya 7- Dapat melakukan tugas2 mudah 8- Pandai menunjukkan […]

Cerita lampin anak..

Rasa macam dah lama ja anak tak berlampin..hehe.. Ada member mesej tanya pasal cloth diaper, baru teringat nostalgia2 lalu.. kiranya tido malam diulit bau sabun basuh baby, seisi keringkan cloth diaper. Suka saya nak kongsi, kenapa kami gigih menggunakan kampin ini kepada kedua2 anak sehingga diaper free. 1) ANAK SELESA – ini yang dapat kami […]

ANAK BUAT TAK RETI JA BILA ORANG TANYA?

  Risau kan kalau anak malas nak bercakap..sebut nama benda boleh ja, tapi ada orang tanya buat bolayan ja.. Kadangkala kita keliru antara BOLEH BERCAKAP dengan BOLEH BERKOMUNIKASI. Kebanyakan anak boleh bercakap, tapi malas berkomunikasi. Semasa berumur 3 tahun, Fateh sudah kuasai lebih dari 100 perkataan, dia dapat menyebut dengan betul bila ditunjukkan gambar/objek. Tapi […]

Majalah AULAD terbaik!

Kawan-kawan mesti biasa nampak kan majalah ni kat pasaran. Alhamdulillah ia bahan bacaan yang ‘hot’ kat rumah saya. Seawal dari bukak sampul pos tu lagi anak-anak dah excited. Belek satu2 mukasurat sampai habis. Dah siap ‘check’ semua mukasurat, mula la seisi abah/ummi bacakan ruangan2 komik yang ada. Lepas tu si abang akan ambil pensel dan […]

Ibu Menyusu Nak Berniaga Online!

Ini cerita saya masa mula-mula terjebak dalam bisnes online. Dalam keadaan masih makan gaji dan menyusu anak kedua, rasa macam hampir mustahil nak memulakan bisnes. Ilmu bisnes memang hampir takda. Facebook pun jarang2 online, tak minat. Tapi kalau Allah dah kehendaki ia berlaku, takda yang mustahil kan. Rasa macam ada kekuatan dan diilhamkan jalan-jalan yang […]

Menerapkan psikologi solat dalam diri anak-anak

Mendengar cerita anak-anak remaja yang tidak menunaikan solat cukup 5 waktu mengingatkan saya semasa bersekolah rendah.¬†Ketika tu kami tinggal kat rumah tok, abah masih berkhidmat di kawasan pedalaman. Kadang-kadang 2,3 hari sekali baru balik. Jadi memang sangat kurang pemantauan solat kami. Teringat ketika tu guru mengaji saya yang kami panggil Mak Cik Mah selalu bertanya […]

Target Bisnes Saya!

Dalam bisnes, sasaran bulanan adalah sangat penting. Ia akan memandu kita untuk menilai kekuatan bisnes dan merancang tindakan. Di sini saya kongsikan 3 jenis sasaran bulanan yang telah saya praktikkan. 1) Sasaran untung bulanan Kaedah ni saya belajar dari pakej MB2000 [highly rcomended for newbie]. Caranya letakkan sasaran berapa nak untung bulan tersebut. Contohnya nak […]

Seronok Rupanya Berbekam

Alhamdulillah, setelah bertahun-tahun dok tengok iklan bekam sana sini, baru ada rezeki mencuba satu lagi sunnah Rasulullah. Dulu tau ja sunnah, tapi tak bersungguh mencari. Bila ex-hosmate sendiri dah jadi perawat bertauliah, ‘paksa’ diri la mencuba..hihi.. Masa nak mula buat tu gerun gak, tapi pembekam ni mmg expert cara nk uruskan emosi ‘pesakit’ tu..hihi.. Masa […]

Tips Ajar Anak tentang Jerebu

AjarAnaktentangJerebu

Apa asap banyak-banyak ni ummi? Tu la jerebu nak.. Owh..jerebu ..Kena pakai topeng macam ¬†Upin Ipin la. Ya..nanti kita pergi beli. .. Dan topiknya berkisar mengenai jerebu yang kebanyakan konsepnya telah difahami secara tak langsung dari cerita Upin Ipin. Bagus la jugak kan, kurang masalah ummi nak cari ayat-ayat mudah buat penerangan.hihi. Walaupun anak-anak teruja […]