Tips Nak Istiqamah Baca Al Quran Untuk Ibu-ibu

tipsbacaalquranuntukibu

17 Ramadan 1438. Syukur dengan umur yang Allah kurniakan sehingga saat ini. Alhamdulillah kita berpeluang menjejak madrasah Ramadan, medan tarbiah untuk menjadikan kita hamba yang lebih baik dari sebelumnya, In syaa Allah. Bersempena dengan Nuzul Al Quran ni saya teringat ada satu pengalaman yang nak dikongsi dengan ibu-ibu mengenai tips nak istiqamah baca Al Quran. […]

Pengalaman Anak Lambat Bercakap, Cara Ibubapa Kesan Anak Sendiri

Pengalaman Anak Lambat Bercakap

Biasanya ibubapa akan sedar anaknya lambat bercakap apabila kanak-kanak lain yang sebaya sudah mula bercakap. Keadaan ini sudah cukup untuk melahirkan kebimbangan pada hati ibubapa. Namun seringkali kebimbangan ini ditenangkan oleh cakap-cakap yang menunjukkan anak kita ok. Alah budak-budak bukan sama. Ada jenis lambat. Nanti-nanti boleh la cakap tu. Budak lelaki memang lambat sikit mula […]

Kebaikan belajar Al Quran untuk Anak Lambat Cakap

anak pencinta Al Quran

Alhamdulillah sejak anak masih bayi saya sering membaca perkongsian mengenai mengajar Al Quran pada anak. Saya sangat suka dengan perkongsian sebegini dan menanam hasrat untuk mempraktikkannya kepada anak sendiri. Antara perkongsian yang sangat memberi inspirasi ialah dari Puan Lina Karim, ibu kepada adik Darwisy dan Darwisya yang sangat cerdik. Pasti menjadi impian semua ibubapa mempunyai […]

Terapi Fizikal untuk Anak Lambat Cakap

Dulu-dulu kalau tengok budak tiup belon buih selalu fikir apa la yang best sangat main ni. Lenguh mulut kot. Kan sekarang dah ada pistol belon buih tu, senang sekali tembak berlambak-lambak belon keluar. Fuh.. Tapi tu dulu la. Dulu-dulu masa tak faham tentang perkembangan kanak-kanak. Zaman kegelapan. Uhuks! Selepas bertemu dengan terapis carakerja barulah saya […]

Bagaimana Mengajar Anak Lambat Bercakap Gabungkan 2 Perkataan

Cara Rujuk Anak Lambat Bercakap ke Hospital

Catatan mengenai lambat bercakap adalah satu proses flashback. Ia adalah pengalaman saya hampir 4 tahun lalu. Namun saya catatkan juga di sini buat rujukan diri sendiri dan ibubapa yang memerlukan. Seringkali ibubapa yang mengetahui anak saya pernah mengalami fasa lambat bercakap akan bertanya bagaimana saya keluar dari kepompong itu. Untuk bercerita dalam mesej, dalam pertemuan-pertemuan […]

Petua Anak Lambat Bercakap, perkongsian dari Speech Theraphy

petua anak lambat bercakap

Hari ni pertama bulan Mac 2017. Bermakna sudah 2 bulan anakanda bersekolah darjah 1. Alhamdulillah dia sudah mula menyesuaikan diri dengan persekitaran sekolah. Usai ambilnya dari sekolah setiap hari, becok mulutnya membuat laporan. Laporan mengenai aktiviti pembelajaran dalam kelas, tentang kawan-kawan dan pesanan-pesanan guru. Jika orang lain melihatnya sekarang, mungkin tidak menyangka dia pernah mengikuti terapi […]

Cabaran Bawa Anak ke Terapi Pertuturan

Susahnya nak bawa anak ke sesi terapi pertuturan Ini adalah keluhan biasa. Keluhan  ibubapa yang mempunyai anak yang lambat bercakap mahupun apa-apa kes yang perlu rujukan ulangan di hospital. Hanya yang mengalaminya dapat memahami keluhan ini. Jika tak kuat azam untuk melihat anak kembali ke tahap perkembangan normal, memang mudah untuk berhenti separuh jalan. Itulah yang kerap […]

Cara Rujuk Anak Lambat Bercakap ke Hospital

Cara Rujuk Anak Lambat Bercakap ke Hospital

Selalunya  orang sakit ja di bawa ke hospital. Tapi sebenarnya ramai sahaja pesakit yang ‘tidak sakit’ tetapi menerima rawatan di hospital. Salah satunya ialah kanak-kanak yang lambat bercakap. Kerana di hospital terkumpul pakar-pakar yang dapat membantu ibubapa merangsang anak ini bercakap lebih cepat. Ada pelbagai cara untuk merujuk anak lambat bercakap ke hospital. Tetapi yang […]

Punca anak lambat bercakap

petua anak lambat bercakap

Setiap proses perkembangan anak berlaku dengan sebab. Cuma ada sebab yang diluar kawalan kita sebagai makhluk seperti faktor genetik dan sebagainya. Namun dalam kebanyakan kes anak yang dilahirkan normal, lambat mula bercakap sebenarnya berpunca daripada kurang rangsangan dari persekitaran. Pengalaman saya sendiri, anakanda Fateh lambat bercakap kerana kurang rangsangan dari kami sebagai ibubapa. Rangsangan adalah […]

Bagaimana Saya Mula Sedar Anak Lambat Bercakap

Anakanda Fateh lahir selepas setahun saya berumahtangga. Dalam kenaifan menjadi ibu muda, saya membayangkan semua perkembangan kanak-kanak berlaku secara semula jadi.Walaupun saya banyak membaca ilmu keibubapaan, tetapi saya banyak memfokuskan kepada ilmu mengenai asuhan alami. Saya suka membaca perkongsian mengenai penyusuan susu ibu, lampin kain moden dan gendong anak. Kebanyakan pembacaan saya semasa anakanda Fateh […]

Prinsip Muslim dalam Diri Nenek India

Waktu anak beriadah petang adalah waktu saya bersantai-santai. Kadangkala saya ambil angin sambil regangkan otot berjalan di keliling taman permainan. Ada masanya saya sekadar duduk sembang-sembang dengan ibu-ibu lain yang menemani anak bermain. Ikutkan taman permainan ni dalam kawasan apartment, sepatutnya selamat ja anak-anak main sendiri. Tapi zaman sekarang ni kita dah tak mampu nak […]

Nak Anak Berjaya? Ibu Perlu Berkorban Dulu

Ibubapa mana yang tak nak tengok anak berjaya kan. Tak kira apa jua keadaan keluarga kita, semua ibubapa mahu melihat anak-anak mempunyai masa depan yang lebih baik dari diri kita. Kalau kita tak pandai, kita nak anak lebih pandai. Kalau kita susah, kita nak anak hidup lebih senang. Dan kalau iman kita selalu turun dari […]