5 Cara Bagaimana Tidurkan Anak Awal Pada Waktu Malam

5 Cara Bagaimana Tidurkan Anak Awal Pada Waktu Malam

Waktu tidurkan anak merupakan saat yang paling membahagiakan. Namun diingatkan, ia juga boleh menjadi saat yang mengerikan. Bila mana anda mahu dia tidur, tetapi dia tidur hanya sekejap sahaja dan tidak lena. Tidak terkecualiĀ  juga berlaku bila mana anda sudah tidurkan anak dan anda mahu bangun melakukan kerja, tetiba si anak sahaja bangun semula seakan […]

5 Senaman untuk Mudahkan Ajar Anak Menulis

Senaman-untuk-Mudahkan-Ajar-Anak-Menulis

Menulis adalah kemahiran penting bila anak memasuki alam persekolahan. Namun tak semua anak dapat menulis dengan baik walaupun sudah ke sekolah rendah. Kemampuan menulis sangat berkait rapat dengan perkembangan otot tangan, kerana anak perlu menggunakan kemahiran motor halus dan kasar semasa menulis. Kebanyakan kanak-kanak hari ini kurang aktif menggunakan jari ketika bermain kerana banyak bermain […]

Pakej Newborn Tasneem Naturel, Persediaan Penting Sambut New Baby

Kelahiran new baby memang sesuatu yang ditunggu-tunggu, namun dalam masa yang sama hati tetap gusar memikirkan reaksi si kecil kelak. Adakah jenis mudah diurus, ataupun asyik menangis sehingga kita tenggelam punca. Ini antara kerisauan menyambut new baby tak kira lah anak sulung mahupun dah masuk dua tiga orang. Kebimbingan ini memang berasas. Kerana kelahiran setiap […]

Taman Metropolitan Relau, Tempat Rekreasi Menarik untuk Kanak-kanak di Penang

Taman Metropolitan Relau, Tempat Rekreasi Menarik untuk Kanak-kanak di Penang (1)

Bila ada anak sedang membesar pasti akan tercari-cari tempat nak bawa anak bersiar-siar hujung minggu kan. Tambahan pula jika tinggal di rumah apartment, lagi lah rasa kesian kalau tak bawa anak keluar menghirup udara yang segar. Kalau di Penang, salah satu tempat kegemaran kami ialah Taman Metropolitan Relau ni. Kawasannya luas dan banyak aktiviti seisi […]

Tips Penting Asah Bakat Anak Pandai Melukis

Tips-Penting-Asah-Bakat-Anak-Pandai-Melukis

Anak kedua ni sering di bayangi dengan bakat abang atau kakaknya. Anakanda Fateh memang dari awal suka melukis komik. Tapi Faqihah lebih cenderung pada lukisan bebas tapi ada plot cerita. Bila Fateh asyik ajak dia lukis komik, dia pun mengadu kat saya “Ummi, adik tak pandai la lukis komik macam Fateh” Takpe, adik lukis ja […]

Doktor Ini Kongsi 5 Cara Selamat Hilangkan Sembelit pada Bayi & Kanak-kanak

Cara Selamat Hilangkan Sembelit pada Bayi & Kanak-kanak

Pengalaman dua orang anak mengalami sembelit yang panjang menyebabkan saya sangat concern dengan isu ini. Masa Fateh tak berak berhari-hari saya pernah bawa dia berjumpa pakar kanak-kanak. Kemudian Faqihah pulak pernah sembelit sampai berak berdarah sampai rujuk kat doktor jugak. Semua ni jadi pengalaman untuk saya dan saya catatkan di sini supaya lebih ramai ibubapa […]

Doktor ini Kongsikan Kesan Buruk Penggunaan Gajet pada Kanak-kanak

Kesan Buruk Penggunaan Gajet pada Kanak-kanak

Boleh dikatakan semua ibubapa tahu ja kesan buruk penggunaan gajet pada anak. Namun tidak ramai yang mampu untuk mengawal anak-anak hingga membawa kepada ketagihan gajet. Seringkali ibubapa beralasan anak-anak akan mengamuk jika tidak diberikan gajet. Jadi terpaksa mengalah dengan kehendak anak. Pelik kan, macam mana kita yang dewasa ini terpaksa akur pada keputusan anak kecil […]

5 Jenis Ubat Selsema yang Selamat untuk Bayi dan Kanak-kanak

Ubat-Selsema-yang-Selamat-untuk-Bayi-dan-Kanak-kanak

Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) telah memberikan garis panduan bahawa kanak-kanak di bawah usia 2 tahun tidak boleh diberikan ubat batuk dan selsema berbentuk cecair. Pengambilan ubat batuk dan selsema boleh membawa pelbagai kesan sampingan lain seperti sindrom apnae (bayi berhenti berafas) dan bayi kurang menyusu yang boleh membawa masalah dihidrasi. Kerana itu penggunaan rawatan luar […]

Photographic Memory ; Kaedah dan Teknik Hafazan Al Quran Berkesan

kaedah-dan-teknik-hafazan-photographic-memory

Baru-baru ini saya berpeluang ikuti seminar separuh hari mengenai kaedah dan teknik hafazan Photographic Memory yang disampaikan oleh Ustaz Dr Kamilin Jamilin. Sebelum ini saya pernah beberapa kali melihat beliau bersama anak didiknya di kaca televisyen dan video Youtube. Memang kagum dengan kepantasan anak-anak didiknya mengingat semula Hafazan. Sangat cepat dan jitu jawapannya. Soalannya bukan […]

5 Tips Mudah Latih Anak Belajar Puasa

latih anak puasa di bulan ramadan

Pengalaman melatih anak belajar puasa adalah antara memori indah dalam perjalanan menjadi ibubapa. Pelbagai pengalaman menarik dan lucu sering berlaku sebelum anak benar-benar faham apakah itu ibadah puasa. Mengikut hukum kewajipan puasa hanya setelah mencapai akil baligh. Namun melatih anak berpuasa sejak awal juga disarankan untuk melatih jiwa anak anak yang lebih kental. Apa-apa ibubapa […]

Hand Sanitizer tanpa Alkohol lebih Selamat untuk Bayi

Hand SanitizertanpaAlkohollebihSelamatuntukBayi

Asalnya dulu hand sanitizer atau cecair pembersih tangan ni doktor ja yang selalu guna kan. Sebelum pegang baby kita doktor basuh tangan dengan sabun, lap dengan tisu kemudian pakai hand sanitizer. Lepas pegang baby pun macam tu jugak. Memang hand sanitizer ni ada kat mana-mana ja dalam hospital ni. Tapi sejak banyak wabak jangkitan udara […]

Baby SPA Set Tasneem Naturel antara Barang Keperluan Bayi Baru Lahir

baby spa set tasneem

Setiap ibubapa pasti teruja dengan kehadiran orang baru. Seboleh mungkin kita mahu sediakan barang keperuan bayi baru lahir sebaik mungkin. Dengan harapan kelak semua urusan berkaitan si manja akan berjalan lancar. Antara barang keperluan yang perlu disediakan ada pakaian bayi, lampin pakai buang, selimut, peralatan untuk membawa bayi serta barang jagaan bayi. Barang jagaan bayi […]