Cik Apple yang soleh!

0
75
views

apple

Apple pun soleh ke?

Tok guru saya kata, soleh tu ‘baik dan membawa kebaikan’

Apple ni memang baik pun, dan bawak banyak kebaikan kepada kita andai dimanfaatkan dengan baik.

Tapi sebab ia gajet, tak masuk la dalam huraian soleh yang sebenarnye la..huhu..

 

Apa-apa pun saya sangat teruja la nak berkongsi pasal Apple yang comel ni.

Masa mula-mula beli dulu bekenan sebab dia comel ja, pastu pandai mengaji pulak tu. Tapi dah lama-lama guna ni memang jatuh chenta la jugak..ehem..ehem..

applelearning4

Tambah-tambah sejak anak makin besar ni diorang suka main dengan cik apple ni, sekejap jadi remote game, remote kereta n macam2 la imaginasinya bila pegang gajet ni. Apa-apa jer la nak oii, asalkan kome dengar cik apple ni mengaji.

Nampak ja kecik, tapi banyak rupanya manfaatnya.

Meh kita semak fungsi yang ada kat cik apple ni.

applelearning7applelearning8

 

Walaupun kecik comel ja cik apple ni, tapi ada banyak fungsi dia ni..

1 – Doa harian – 26 doa

2 – A-Quran – Bacaan surah Al-Adiyat sampai An-Nas. Sedap bacaan Qari ni, sangat jelas.

3 – Bacaan solat

4 – Ada nasyeed sikit

5 – Ada lampu warna warni..yang ni la budak2 suka main tekan-tekan ni, sebab boleh tukar2 warna.

 

Banyak kan fungsi cik apple yang comel ni. Memang berbaloi la kalau beli dan jaga elok2, tahan lama. Saya sendiri guna untuk pasang bacaan Al-Quran ja. Memang senang nak guna, gantung ja kat tengah2 rumah or dalam kereta. Sambil-sambil lalu tu tekan ja butang bacaan Al Quran. Nanti cik apple ni ngaji la sampai habis, pastu tekan la lagi. Sambil-sambil anak tengah main mainan yang fokus macam blok, puzzle dan lego tu memang sesuai sangat-sangat pasangkan ayat Al Quran.

Memang nampak macam diorang buat tak reti ja, tapi sebenarnya ada kesan. Saya sendiri pernah anak datang kat saya cakap ‘ummi..yang ngaji tu dah rosak’. Pegi tengok rupanya bateri nak habis, tersangkut-sangkut bacaannya. Memang tak sangka la nak dapat respon macam tu, tengok buat tak tau ja kita dok pasang kan..

Ada jugak yang gantung kat buaian. Sambil tidur alunkan bacaan Al Quran pada anak. Memang tip top lah perkembangan otaknye. Cik apple ni ringan ja, senang nak bawak ke mana-mana. Jauh lebih mudah dari nak pasang kat CD player. Kalau istiqamah pasang MP3 handset tu ok la, kot mak nye lagi istiqamah berwasap jer..huk..huk..

Ha..tunggu apa lagi, meh la dapatkan gajet cik apple yang comel ni.

apple_fateh

 

applelearning

 

Boleh wasap <appleQuran> ke +60194715407 untuk tempahan.

 

Previous articleRumahmu – sekolah pertama anak-anak
Next articleMenikmati pengalaman melukis
Ibu kepada 2 orang cahaya mata. Sangat berminat dengan Pendidikan Awal Kanak-kanak. Menulis hasil dari pembelajaran sendiri dan pengalaman. Membekalkan produk pendidikan kanak-kanak untuk aktiviti homeschool. Boleh dihubungi melalui sms/whatsapp : +60194715407.
SHARE

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here