Monthly Archives

July 2015

in Umum

Cara Ajar Anak Melukis di Rumah

Beberapa bulan lepas, bila tengok Fateh sangat obses melukis, terdetik dalam hati untuk hantar dia ke kelas melukis. Alasannya mudah, saya tak pandai melukis. Tapi dalam masa yang sama terfikir, perlu kah? Dan akhirnya saya membuat kesimpulan sendiri, mungkin belum masanya. Apa yang saya buat, saya belikan dia 1 rim kertas A4 kosong. Saya bagitau dia boleh ambil kertas tu untuk melukis, guna kedua2 belah dan simpan hasil lukisannya dalam fail folder. That’s all.. Alhamdulillah, saya menjumpai artikel INI. Dan tindakan saya adalah yang terbaik untuk usia Fateh sekarang, In syaa Allah. Bagi penulis ini yang juga seorang pelukis, keutaamaan…

Continue reading
Related posts
in Aktiviti Anak, Ilmu Keibubapaan
5 Senaman untuk Mudahkan Ajar Anak Menulis
18 March 2020
in Aktiviti Anak
Taman Metropolitan Relau, Tempat Rekreasi Menarik untuk Kanak-kanak di Penang
24 February 2020
in Aktiviti Anak, Ilmu Keibubapaan
Tips Penting Asah Bakat Anak Pandai Melukis
4 January 2020
in Review

Cik Apple yang soleh!

Apple pun soleh ke? Tok guru saya kata, soleh tu ‘baik dan membawa kebaikan’ Apple ni memang baik pun, dan bawak banyak kebaikan kepada kita andai dimanfaatkan dengan baik. Tapi sebab ia gajet, tak masuk la dalam huraian soleh yang sebenarnye la..huhu.. Apa-apa pun saya sangat teruja la nak berkongsi pasal Apple yang comel ni. Masa mula-mula beli dulu bekenan sebab dia comel ja, pastu pandai mengaji pulak tu. Tapi dah lama-lama guna ni memang jatuh chenta la jugak..ehem..ehem.. Tambah-tambah sejak anak makin besar ni diorang suka main dengan cik apple ni, sekejap jadi remote game, remote kereta n macam2…

Continue reading
Related posts
in Review
Pengalaman menggunakan Liquid Chalk
19 April 2017
in Review
Blackboard Sticker, Pilihan Ibubapa Bijak
10 April 2017
in Review
Knob Puzzle Bahasa Arab
7 April 2017