Monthly Archives

April 2016

in Ilmu Keibubapaan

Umur Berapa Sesuai Ajar Anak Membaca?

Teks : Sakina Hamid Foto : Sakina Hamid Umur berapa sesuai ajar anak membaca? 7 tahun? 5 tahun? 2 tahun? Jawapannya terletak kepada KESEDIAAN anak. Kerana anak yang bersedia akan dapat menguasai proses belajar membaca dengan mudah. Seringkali kederangan suara-suara risau ibubapa – anak saya tak minat baca, anak tak nak dengar saja ajar, anak tak nak duduk diam dan banyak lagi. Kenapa? Kerana anak tidak bersedia untuk belajar membaca. Jadi yang menjadi tanggungjawab ibubapa bukan gigih nak ajar membaca, tapi berusaha tanam minat anak kepada membaca@minat buku seawal mungkin. Bnyakkan membuat Aktiviti yang merangsang anak minat membaca sejak bayi. Anak…

Continue reading
Related posts
in Aktiviti Anak, Ilmu Keibubapaan
Tips Penting Asah Bakat Anak Pandai Melukis
4 January 2020
in Ilmu Keibubapaan, Umum
Beg Sekolah Anak Darjah 1
10 December 2018
in Ilmu Keibubapaan
3 Teknik Rangsang Anak Suka Bertanya
2 May 2018
in Ilmu Keibubapaan

Seronok Belajar Membaca guna ‘Siri Buku Pantas Membaca’

Teks : Sakina Hamid Foto : Sakina Hamid Semasa anakanda Fateh berumur 5 tahun, saya saja-saja mencari bahan bacaan untuk mengajarnya membaca. Dia sudah belajar membaca di tadika, saya sekadar mahu mengisi masa di rumah bersama saya sahaja. Ketika tu anakanda Fateh sudah boleh membaca 2 sukukata. Semasa kawan-kawan kenalkan Siri Pantas Membaca ni, saya hanya tertarik dengan bukunya yang berwarna warni. Dan bila buku ini dapat ke tangan Muhammad Fateh, dia sangat teruja kerana buku ini mempunyai CD. Biasalah anak-anak zaman ICT kan. Terus dipasangnya CD audio tu. Mulanya dia agak kecewa kerana tiada video. Tapi bila saya tunjukkan…

Continue reading
Related posts
in Aktiviti Anak, Ilmu Keibubapaan
Tips Penting Asah Bakat Anak Pandai Melukis
4 January 2020
in Ilmu Keibubapaan, Umum
Beg Sekolah Anak Darjah 1
10 December 2018
in Ilmu Keibubapaan
3 Teknik Rangsang Anak Suka Bertanya
2 May 2018
in Ilmu Keibubapaan, Review

Anak Suka Sepahkan Mainan? Ikuti 5 Tips Anak Tak Cepat Jemu dengan Mainan

Sebagai ibubapa pasti rasa kecewa bila lihat mainan anak-anak berhabuk tak terusik. Ataupun anak sepah mainan semua kemudian tinggalkan begitu saja. Langsung tak endah nak main ke, nak kemas ke. Pernah jadi macam tu tak? Kalau pernah mungkin boleh cuba tips anak tak cepat jemu dengan mainan ni. Tips ni diambil dari ‘orang lama-lama’ dan sudah saya praktikkan hampir 5 tahun. Alhamdulillah ia berkesan untuk anak-anak saya. Jom saya kongsikan tips nya. 1) Simpan mainan mengikut set Ini sangat membantu untuk anak mengoptimumkan penggunaan mainan. Memang anak akan mencampur pelbagai mainan semasa bermain, itu adalah cara mereka berkreativiti. Tapi semasa menyimpan…

Continue reading
Related posts
in Ilmu Keibubapaan
Kolik antara Punca Anak Menangis Waktu Malam
8 January 2019
in Ilmu Keibubapaan, Tasneem Naturel
Balm Calmtime Mudahkan Ibubapa Urus Anak Meragam
16 May 2018
in Ilmu Keibubapaan, Tasneem Naturel
5 Tips Anak Mudah Tidur Malam
11 May 2018
in Umum

Anak Suka Main Pasir Tak?

Teks : Sakina Hamid Foto : Sakina Hamid Teringat masa Anakanda Fateh sekitar usia 2 tahun, kami membawanya berkelah di pantai. Dia hanya duduk di atas tikar kerana geli terpijak pasir. Bila melihat kejadian itu, saya pun tersedar kami tidak mendedahkannya dengan sumber alam yang hebat ni. Maklumlah tinggal dibandar kebanyakan kawasan bertar dan bersimen, memang jarang sangat dapat berjumpa dengan pasir dan tanah. Selepas di ‘orentasi’kan sedikit demi sedikit dengan pasir, dah tak nak balik pulak suka main pasir kat tepi pantai tu. Lepas dari tu jumpa pasir kat mana-mana pun mesti nak main. Kita pulak yang bimbang degan…

Continue reading
in Review

Panduan Asas Memilih Permainan Anak

Teks : Sakina Hamid Foto : Sakina Hamid Kehidupan anak-anak memang dipenuhi dengan bermain. Dengan bermain, anak-anak akan mengalami perkembangan dalam aspek sistem motor, pancaindera serta otak mereka. Aktiviti bermain yang sebenar adalah anak-anak berasa selesa, gembira, bebas meluah perasaan  dan tidak merasa terpaksa. Aktiviti bermain berkait rapat dengan permainan. Di sini adalah eberapa panduan asas memilih permainan anak. 1) Pilih permainan yang sesuai dengan umur anak 2) Sesuaikan alat mainan dengan tempoh perkembangan anak 3) Anak lebih rapat dengan alat mainan yang selalu dilihatnya 4) Ada permainan yang dapat berfungsi sebagai terapi untuk anak-anak 5) Libatkan anak dalam membuat…

Continue reading
in Umum

Cara Download Video Kanak-kanak dari Youtube

Teks : Sakina Hamid Foto : Internet Anak-anak sekarang memang beruntung kan, banyak video animasi menarik yang dapat bantu tingkatkan kefahaman mereka mengenai sesuatu ilmu. Yang tak bagus pun banyak, terpulang lah kepada ibubapa bagaimana membuat pilihan. Selalunya video animasi PERCUMA boleh didapati dari youtube, facebook, telegram dan whatsapp. Seringkali saya berjumpa dengan ibubapa yang tidak tahu cara untuk download video kanak-kanak. Jadi setiap kali anak nak tengok kena guna talian internet. Apa kata kita download dan simpan di dalam gajet yang bersesuaian. Lebih jimat masa dan bateri. Di sini saya kongsikan salah satu cara untuk download video kanak-kanak dari…

Continue reading
in Review

Panduan Memilih hiburan untuk Anak

Teks : Sakina Hamid Foto : Google Fitrah manusia sukakan hiburan, tapi kita perlu pertimbangkan hiburan yang dibenarkan syarak supaya tidak menjadi lagha. Salah satu hiburan yang diharuskan ialah mendengar nyanyian. Mari kita semak nyanyian bagaimanakah yang diharuskan dalam Islam 1) Nyanyian yang membangkitkan semangat untuk bekerja kuat 2) Memberi semangat kepada haiwan 3) Lagu-lagu yang tiada perkataan lucah dan kotor 4) Menyebut kebaikan orang yang berbakti 5) Qasidah, syair, pantun dan gurindam yang memuji penciptaan Allah *Semua nyanyian di atas adalah harus selagi tidak menggunakan alat muzik yang melalaikan. Hukum mengenai penggunaan alat muzik perlu dirujuk kepada perbincangan ulamak. Nyanyian yang…

Continue reading
in Review

DVD Islamic Children Song, Perintis Animasi Islamik di Malaysia

Teks: Sakina Hamid Foto : Sakina Hamid   Kebiasaannya apabila membeli video animasi islamik, pasti kita merasa terkilan dengan kualiti animasi. Cerita yang statik, grafik tak menarik dan hambar. Namun kebelakangan ini telah muncul lebih banyak video animasi yang mempunyai kualiti setanding dengan animasi terkenal yang lain. Salah satu produk yang mendapat sambutan hangat dari ibubapa ialah DVD Islamic Children Song.  Lagi-lagu di dalam DVD ini pernah diterbitkan dalam bentuk CD dan mendapat maklum balas positif dari ibubapa. Dan kini ia telah maju setapak dengan penerbitan animasi yang mampu membuatkan anak-anak teruja menontonnya. Mari kita lihat apa kandungan DVD Islamic…

Continue reading
in Review

Perbezaan Softbook dan Busy book

Teks : Sakina Hamid Foto : Sakina Hamid   Apabila anak menjangkau usia 6 bulan, ibubapa mula mencari mainan-mainan yang sesuai untuk si comel mereka. Salah satu mainan yang bagus untuk diberikan pada anak-anak ialah ‘softbook’ dan ‘busybook’. Kadangkala ibubapa keliru, apa beza antara kedua-dua jenis buku ini. Mari kita semak perbezaan di antara Softbook dan busybook 1) Softbook ialah buku kain yang dicetak gambar atau tulisan padanya. Ia berkonsepkan buku, cuma ianya lembut dan selamat untuk dikeronyok, dihisap dan digigit oleh bayi. Tiada bucu tajam yang berbahaya pada buku kain/buku lembut atau biasanya dipanggil softbook ini. Kebiasaannya softbook hanya…

Continue reading
in BIJAK NIAGA

i-Play Toy Library Penarik Anak kecil ke Perpustakaan

Teks : Sakina Hamid Foto : Sakina Hamid Setiap bulan, 2-3 kali kami sekeluarga akan ke perpustakaan. Dan kebelakangan ini bukan kami yang merancang jadualnya, tetapi anak-anak sendiri yang mengajak ke perpustakaan. Alhamdulillah, mereka kelihatan lebih gembira berbanding di bawa berhujung minggu di pusat membeli belah. Salah satu penarik anak-anak untuk ke sini ialah kerana kewujudan sebuah bilik yang penuh dengan ‘educational toys’. Bagaikan syurga mainan bila anak-anak dapat main dengan sepuas hati pada bayaran serendah rm1/bulan. Untungkan. Jom jalan-jalan cuti mata lihat apa yang ada dalam bilik i-Play Toy Library di perpustakaan kanak-kanak Georgetown ni. i-cook ; tempat yang…

Continue reading
in Umum

Kelebihan Permainan Berkumpulan

Teks : Sakina Hamid Foto : Sakina Hamid & google   Bila anak susah berusia 3 tahun ke atas, sebaiknya kita mula dedahkan dengan permainan berkumpulan. Melalui permainan dalam kumpulan, anak dapat mempelajari lebih banyak kemahiran sosial selain penting pembentukan sikap anak. Sejak beberapa bulan lepas, kami sekeluarga sering bermain ‘Domino’. Konsep permainan ini mudah, dan sesuai untuk anak seawal 3 tahun. Semakin kerap kami bermain, semakin banyak perkara yang saya pelajari dari permainan berkumpulan ini.   1) Anak belajar maksud giliran Anak terlatih untuk bersabar daripada meletakkan plat domino nya. Kadangkala anak teruja ingin meletakkan plat nya, walaupun bukan…

Continue reading
in Umum

Hari Sukan Tadika Anakanda Fateh

Teks : Sakina Hamid Foto : Sakina Hamid   Bila anak-anak tadika bersukan, dapatlah kita melihat pelbagai aksi. Antaranya aksi-aksi comel dalam perbarisan. Macam-mana gaya anak-anak syurga di berkawad di depan pentas. Walaupun dah dilatih oleh guru-guru sebelum hari sukan tadika, tapi masih jugak mereka berjalan ikut gaya bebas. Semasa acara sukan berlangsung, jenuh guru-guru nak memastikan anak-anak ini bermain dengan betul. Khabarnya sudah 2 minggu sebelum hari sukan tadika lagi guru-guru melatih cara permainan tersebut. Tapi masih jugak anak-anak 4,5 tahun tidak ‘berlumba’ semasa acara berlangsung. Ada yang hanya jalan-jalan melenggang, ada yang bila diorak namanya oleh ibu bapa,…

Continue reading
Close