Monthly Archives

April 2017

in BIJAK NIAGA

Ceramah keusahawanan bersama siswi USM

Baru-baru ini ada seorang pelajar USM hubungi saya. Mereka minta saya buat perkongsian mengenai jatuh bangun dalam bisnes. Rasa kelakar pulak sebab bisnes pun tak bangun berdiri pun lagi, jadi takda la nak jatuh sangat kan. Tapi sebab dulu saya dari persatuan tu, saya pun terima sajalah undangan tu. Sampai masa nak berprogram, barulah saya dapat maklumat ada 2 penceramah. Perceramah bersama ialah pensyarah keusahawanan dari USM. fuh..kecut perut den. Dengan bisnes sendiri pun tak berapa nak bangun lagi, digandingkan pula dengan orang yang berilmu. Memang mengerikan. Tapi dah terelpas berjanji, teruskan ja la. Belasah ja la kan. ­čśŤ Alhamdulillah…

Continue reading
Related posts
in BIJAK NIAGA
5 Tips Sentiasa Bersemangat dalam Bisnes
23 December 2019
in BIJAK NIAGA
Tips Urus Masa di Dapur bagi Wanita Bekerja dari Rumah
14 October 2019
in Agen Tasneem Naturel
Tips Penting untuk Wanita Berjaya dalam Bisnes Online
21 September 2019
in Aktiviti Anak, Ilmu Keibubapaan

Jurnal Ramadan Kembali!

Dalam sebulan lagi, umat Islam seluruh dunia akan sampai ke Madrasah Ramadan. Ramadan adalah bulan penuh barakah yang Allah kurniakan kebaikan yang banyak di dalamnya. Setiap tahun ia dinanti oleh seluruh umat Islam di seluruh dunia. Beruntunglah sesiapa yang sukakan bulan Ramadan kerana Rasulullah S.A.W telah bersabda Barang siapa yang gembira dengan datangnya RAMADAN, Allah akan haramkan jasadnya atas api neraka. (Hadis Riwayat An-Nasa’i) Masya Allah, beruntung sangat kan. Hanya dengan gembira dengan kedatangannya pun sudah Allah janjikan kita dengan keselamatan di negara yang kekal abadi. Apatah lagi bila kita merebut segala peluang ibadah di dalamnya. Memang Allah yang Maha…

Continue reading
Related posts
in Aktiviti Anak, Ilmu Keibubapaan
5 Senaman untuk Mudahkan Ajar Anak Menulis
18 March 2020
in Aktiviti Anak
Taman Metropolitan Relau, Tempat Rekreasi Menarik untuk Kanak-kanak di Penang
24 February 2020
in Ilmu Keibubapaan
5 Tips Mudah Latih Anak Belajar Puasa
6 May 2019
in Ilmu Keibubapaan

Anak tiba-tiba mencarut!

Terkejut sungguh saya ketika kali pertama mendengar Faqihah sebut “BABI” kepada abangnya. Rasa terkedu seketika. Walhal masa tu abangnya hanya acah-acah larikan mainan. Selalu main-main macam tu takda pun dia nak marah sangat. Jerit-jerit kejap lepas tu nanti dah boleh bergurau semula. Tambahan pula anakanda Faqihah 24 jam duduk dengan saya. Pasti sesuatu yang mengejutkan bila dia buat sesuatu diluar norma keluarga kami. Puas saya terpaksa memerah otak dari mana sebenarnya dia belajar benda ni. Saya sangat pasti ia datang dari anasir luar. Dan seketika kemudian saya teringat pada paginya saya ada buat aktiviti ulangkaji sukukata. Salah satunya mengecam tulisan…

Continue reading
Related posts
in BIJAK NIAGA
Tips Urus Masa di Dapur bagi Wanita Bekerja dari Rumah
14 October 2019
in Umum
Contoh Karangan Terbaik Bahasa Inggeris SPM yang boleh tukar markah ‘G’ kepada ‘A’!
10 January 2019
in Ilmu Keibubapaan
7 Punca Bayi Menangis Malam, Doktor ini Berkongsi Pengalaman Lucu
9 January 2019
in Review

Pengalaman menggunakan Liquid Chalk

Semalam saya bagi peluang kepada anakanda Faqihah cuba gunakan liquid chalk ini. Walaupun sebenarnya dia dah tak perlu pun liquid chalk ni. Dia dah besar dan tiada masalah alahan habuk, alhamdulillah. Tapi sebab nak ambil ‘feel’ menggunakan produk, jadi saya pun korbankan lah sebatang liquid chalk untuknya. ­čśŤ Mula-mula guna tu heran jugak, eh kenapa tak keluar dakwat ni. Tak kan keras kat dalam kot. Goncang-goncang ada ja bunyi. Belek kat pen ooo..dah diberi cara untuk untuk. Mula-mula goncangkan pen. Ada la bunyi guli macam kat liquid paper tu. Lepas tu kena tekan mata pen tu beberapa kali sampai dakwat…

Continue reading
Related posts
in Review
Liquid Chalk Atasi Masalah Kabur Berhabuk
14 April 2017
in Review
Kegunaan Blackboard Sticker
13 April 2017
in Review
Cara Pasang Blackboard Sticker
12 April 2017
in Review

Liquid Chalk Atasi Masalah Kabur Berhabuk

Alhamdulillah minggu ini ramai ibubapa hubungi saya untuk dapatkan blackboard sticker. Kebanyakan ibubapa memang sedia maklum kebaikan memberi peluang menconteng kepada anak kecil. Namun ramai juga yang bimbang dengan penggunaan kapur tulis yang berhabuk. Selain itu anak kecil juga suka masukkan kapur ke dalam mulut. Isu ini bukan hanya kita sahaja hadapi, malah ibu bapa lain juga. Kerana itu dalam pasaran sudah terdapat kapur dalam bentuk cecair (liquid chalk). Fungsinya masih sama iaitu untuk menulis pada papam hitam. Tetapi ia tidak mengeluarkan habuk seperti kapur biasa. Bagus kan. Ini adalah video bagaimana liquid chalk ini berfungsi. Kapur ini juga datang…

Continue reading
Related posts
in Aktiviti Anak, Ilmu Keibubapaan
5 Senaman untuk Mudahkan Ajar Anak Menulis
18 March 2020
in Review
Pengalaman menggunakan Liquid Chalk
19 April 2017
in Review
Kegunaan Blackboard Sticker
13 April 2017
in Review

Kegunaan Blackboard Sticker

Alhamdulillah, Pulau Pinang disimbah hujan lebat pagi ini. Hujan yang mendatangkan rahmat kepada segala semua makhluk. Dan membawa pergi segala kotoran alam hasil dari tangan-tangan manusia. Belakang rumah saya ni sungai yang menghala ke laut. Bila hujan ja memang boleh nampak segala sampah domestik dan organik di bawa bersama dalam aliran sungai yang laju. Semua tu akan mendarat di lautan Allah yang maha luas. Itulah laut yang kita miliki hari ini. -_- Oh ya, pagi ni saya nak kongsikan mengenai kegunaan blackboard sticker. Walaupun fokus utama blackboard sticker ni adalah untuk aktiviti pembelajaran anak-anak, tetapi ia juga mempunyai banyak kegunaan…

Continue reading
Related posts
in Aktiviti Anak, Ilmu Keibubapaan
5 Senaman untuk Mudahkan Ajar Anak Menulis
18 March 2020
in Review
Pengalaman menggunakan Liquid Chalk
19 April 2017
in Review
Liquid Chalk Atasi Masalah Kabur Berhabuk
14 April 2017
in Review

Cara Pasang Blackboard Sticker

Alhamdulillah semalam stok blackboard sticker dah sampai. Bukan setakat anak tak sabo, mak pun teruja jugak nak tengok macam mana la rupa paras benda ni. ­čśŤ Tapi ya la kan, apa-apa pun mak memang kena sentiasa teruja. Barulah anak-anak pun dapat auranya. Kalau mak pun tengok gitu-gitu ja, tak kan nak mengharap anak suka sendiri kan. Sampai ja kat rumah semalam saya dah terlupa pasal blackboard sticker ni. Banyak urusan lain lagi nak buat kan. Tup-tup dengar 2 beradik tu dah bising macam mana nak tulis en. Keluar tengok siap bentang atas lantai dah. Adoi la anak, mujur la bukan…

Continue reading
Related posts
in Aktiviti Anak, Ilmu Keibubapaan
5 Senaman untuk Mudahkan Ajar Anak Menulis
18 March 2020
in Review
Majalah Inspektor JAWI, Pilihan Belajar Jawi secara Interaktif
9 June 2017
in Review
Pengalaman menggunakan Liquid Chalk
19 April 2017
in Review

3 kelebihan Blackboard Sticker

Semalam saya membuat survey ringkas mengenai blackboard sticker di facebook. Alhamdulillah ramai ibubapa memberikan respon pengalaman penggunaan yang positif. Dalam pada itu masih ramai ibubapa yang ragu-ragu nak mendapatkannya untuk anak-anak kerana kurang pasti sejauh mana kebaikan blackboard sticker ini kepada anak-anak. Lazimnya ibubapa hari ini sedar bahawa memberi peluang anak menconteng ada satu keperluan dalam perkembangan anak-anak. Namun kesan dari peluang yang diberi ini seringkali menyebabkan ruang kediaman kita menjadi mangsa. Dan bukan semua ibubapa dapat berlapang dada melihat dinding dan perabot yang berconteng. Apatah lagi jika tinggal di rumah keluarga besar atau rumah sewa. Jadi blackboard sticker adalah…

Continue reading
Related posts
in Aktiviti Anak, Ilmu Keibubapaan
5 Senaman untuk Mudahkan Ajar Anak Menulis
18 March 2020
in Aktiviti Anak, Ilmu Keibubapaan
Tips Penting Asah Bakat Anak Pandai Melukis
4 January 2020
in Aktiviti Anak
Apa itu Doodle Art?
16 April 2018
in Review

Blackboard Sticker, Pilihan Ibubapa Bijak

It’s Monday! Alhamdulillah, kita diberi peluang untuk merasai lagi nikmat kehidupan. Peluang untuk betulkan kelemahan lepas. Peluang untuk cuba idea-idea baru. Dan peluang untuk terus mengejar harapan dan impian yang sudah tersemat di sanubari. Ini semua adalah rezeki kurniaannya, dan bukan semua orang akan dapat peluang yang sama. Alhamdulillah..Alhamdulillah..Alhamdulillah. Hari ini saya mulakan dengan semangat baru untuk berkongsi kebaikan satu lagi educational tools yang sangat memudahkan ibubapa. Sebut pasal ┬áberaktiviti dengan anak-anak mestilah nak tulis dan lukis kan. Kebiasaan kita guna whiteboard berkaki. Tapi nak dapatkan satu set whiteboard berkaki tu memang jenuh nak menabungkan. Kalau kecik sangat dah terhad…

Continue reading
Related posts
in Aktiviti Anak, Ilmu Keibubapaan
5 Senaman untuk Mudahkan Ajar Anak Menulis
18 March 2020
in Review
Majalah Inspektor JAWI, Pilihan Belajar Jawi secara Interaktif
9 June 2017
in Review
Pengalaman menggunakan Liquid Chalk
19 April 2017
in Review

Knob Puzzle Bahasa Arab

Alhamdulillah dah selesai urusan pengeposan untuk hari ini. Setiap hari urusan pos menjadi agenda penting bagi peniaga online macam saya. Kerana ia adalah amanah penting yang perlu dilangsangkan setelah pelanggan membuat bayaran. Selesai ja urusan pos rasa macam terangkat batu besar atas kepala. Fuh.. Tenang tu kadang sampai lupa nak update tracking number.. ­čśŤ Minggu ni masih ramai ibubapa yang rebut peluang dapatkan mainan Genius Art pada harga promosi pengenalan. Mainan yang agak baru masuk ke pasaran Malaysia ini mendapat sambutan yang hangat kerana keunikannya yang tersendiri. Itulah yang seronoknya dengan dunia educational toys ni, banyak produk-produk baru yang selalu…

Continue reading
Related posts
in Review
Ujian Diagnostik Jawi Dah Hampir?
6 February 2018
in Review
Majalah Inspektor JAWI, Pilihan Belajar Jawi secara Interaktif
9 June 2017
in Review
Belajar Jawi dengan Kaedah Pandang dan Sebut
23 May 2017
in Ilmu Keibubapaan

Tips Istiqamah Tak Nak Marah Anak

Baru-baru ni saya sempat ikuti rancangan Pesona D’Zahra di Radio ikim.fm. Rancangan mengenai motivasi kekeluargaan ini sangat menarik. Cara perkongsian┬áUstaz Muhammad bin Abdullah Al Amin sangat santai, lucu pulak tu. Tapi isi penyampaian dia memang menusuk hingga ke tulang paling dalam. Fuhh.. Ia adalah rancangan motivasi kekeluargaan yang tidak pernah jemu saya mendengarnya, Alhamdulillah. Dalam slot yang yang saya dengar tu ada pemanggil yang bertanya bagaimana untuk kita istiqamah buat sesuatu perkara. Contohnya kita azam tak nak marah-marah anak, tapi dihujung hari selalu kecundang dengana zaman tu kan. sob..sob.. Ini adalah intipati jawapan ustaz pada soalan tersebut. 1) Niat Setiap…

Continue reading
Related posts
in BIJAK NIAGA
Tips Urus Masa di Dapur bagi Wanita Bekerja dari Rumah
14 October 2019
in Umum
Contoh Karangan Terbaik Bahasa Inggeris SPM yang boleh tukar markah ‘G’ kepada ‘A’!
10 January 2019
in Ilmu Keibubapaan
7 Punca Bayi Menangis Malam, Doktor ini Berkongsi Pengalaman Lucu
9 January 2019
in Ilmu Keibubapaan

Anak Suka Masukkan Benda Dalam Mulut?

Bila dengar ada anak yang tetelan duit syiling, lego kecil, hiasan kecil mesti rasa risau kan! Tapi sebenarnya aktiviti anak tu normal. Dalam fasa perkembangan sensorimotor, anak akan menggunakan deria nya iaitu tangan, kaki, lidah beserta mulut untuk bereksplorasi. Mulut┬áselalu menjadi pilihan anak kecil untuk bereksplorasi kerana pada usia itu paling banyak saraf deria pada bahagian mulut. Kira anak-anak kita ni saintis yang bijak sejak kecil sebenarnyakan. ^_^ Selain bereksplorasi, anak kecil juga memasukkan benda dalam mulut kerana gatal gusi. Jadi ibubapa perlu peka dengan keadaan ini dan sediakan teether atau makanan jejari yang boleh anak-anak ambil bagi mengurangkan rasa…

Continue reading
Related posts
in BIJAK NIAGA
Tips Urus Masa di Dapur bagi Wanita Bekerja dari Rumah
14 October 2019
in Umum
Contoh Karangan Terbaik Bahasa Inggeris SPM yang boleh tukar markah ‘G’ kepada ‘A’!
10 January 2019
in Ilmu Keibubapaan
7 Punca Bayi Menangis Malam, Doktor ini Berkongsi Pengalaman Lucu
9 January 2019
Close