Category

BIJAK NIAGA

Panduan bisnes untuk surirumah/ibu bekerja dari rumah bermula dari asas

in BIJAK NIAGA

Grup Geng Ibu Muda

Setahun yang lalu, saya dikurniakan ilham untuk wujudkan sebuah grup di facebook. Konsep grup masih samar-samar ketika tu. Tapi saya terus bertindak create grup dan invite 2 rakan terdekat sebagai syarat untuk wujudkan grup. Usahawan kan, fast action fast result katanya. Lepas dari tu blank..kiki. Sesekali teringatkan grup ni untuk invite pelanggan Kedai Cikgu yang sedia ada. Tapi rasa terlalu nak menjual kan. Lama-lama jadi macam grup jualan lain. Nak buat sharing pun rasa macam takda idea. Nak ajak rakan niaga lain bergabung tapi tak pasti juga bagaimana nak menguruskan. Banyak sangat fikirnya. Alhamdulillah dalam bulan ni saya mula buat…

Continue reading
Related posts
in Ilmu Keibubapaan
Bahaya narsisisme pada pembentukan sikap anak
6 December 2018
in Ilmu Keibubapaan, Tasneem Naturel
Cecair enema, ubat sembelit paling cepat berkesan
9 November 2018
in Ilmu Keibubapaan
Bila Waktu Terbaik Kenalkan Allah kepada Anak?
28 May 2018
in BIJAK NIAGA

Ceramah keusahawanan bersama siswi USM

Baru-baru ini ada seorang pelajar USM hubungi saya. Mereka minta saya buat perkongsian mengenai jatuh bangun dalam bisnes. Rasa kelakar pulak sebab bisnes pun tak bangun berdiri pun lagi, jadi takda la nak jatuh sangat kan. Tapi sebab dulu saya dari persatuan tu, saya pun terima sajalah undangan tu. Sampai masa nak berprogram, barulah saya dapat maklumat ada 2 penceramah. Perceramah bersama ialah pensyarah keusahawanan dari USM. fuh..kecut perut den. Dengan bisnes sendiri pun tak berapa nak bangun lagi, digandingkan pula dengan orang yang berilmu. Memang mengerikan. Tapi dah terelpas berjanji, teruskan ja la. Belasah ja la kan. 😛 Alhamdulillah…

Continue reading
Related posts
in BIJAK NIAGA
5 Tips Sentiasa Bersemangat dalam Bisnes
23 December 2019
in BIJAK NIAGA
Tips Urus Masa di Dapur bagi Wanita Bekerja dari Rumah
14 October 2019
in Agen Tasneem Naturel
Tips Penting untuk Wanita Berjaya dalam Bisnes Online
21 September 2019
in BIJAK NIAGA

Belajar berniaga di Gerai Jualan

Lenguh berdiri dan angkat barang masih terasa, namun saya seronok nak berkongsi pengalaman berharga semalam. Ini adalah pengalaman pertama saya membuka gerai jualan yang prosesnya dari awal hingga akhir saya uruskan sendiri. Sebelum ni saya hanya ada pengalaman menumpang gerai orang lain atau berkongsi gerai jualan. Memang agak meletihkan namun saya seronok melalui pengalaman ini.Iya..semua perjalanan dalam bisnes adalah amat berharga, kerana setiap satunya unik dan memberi pengajaran yang tersendiri. Semalam saya meluangkan masa separuh hari di sambutan hari konvokesyen tadika Cerdik si Comel di dewan Mardi Kepala Batas, Pulau Pinang. Saya dapat peluang membuka gerai jualan ini ketika berurusan…

Continue reading
Related posts
in BIJAK NIAGA
5 Tips Sentiasa Bersemangat dalam Bisnes
23 December 2019
in BIJAK NIAGA
Tips Urus Masa di Dapur bagi Wanita Bekerja dari Rumah
14 October 2019
in Agen Tasneem Naturel
Tips Penting untuk Wanita Berjaya dalam Bisnes Online
21 September 2019
in BIJAK NIAGA

Pemasaran Blog, lebih Mesra Ibu Bekerjaya

Teks : Sakina Hamid Saya selalu bersembang dengan ibu-ibu yang sedang mengorak langkah sebagai usahawan. Rata-rata isu kami dalam membangunkan bisnes hampir sama. Cuma ada satu masalah yang agak dominon ialah kekangan masa untuk membuat aktiviti pemasaran. Kebanyakan kami menggunakan media sosial sebagai medium pemasaran. Namun kekangan masa menyebabkan aktiviti pemasaran tidak konsisten, sekaligus memberi kesan kepada naik turun bisnes. Kebiasaan menjadi ‘burung hantu’ menyebabkan medium marketing yang bersifat ‘live time’ menjadi kurang efisen untuk kami. Saya sendiri mengalami kekangan pemasaran melalui media sosial ‘live time’ seperti facebook dan instagram. Namun setelah mencuba berblogging, saya dapati ianya lebih mesra ibu-ibu…

Continue reading
Related posts
in BIJAK NIAGA
5 Tips Sentiasa Bersemangat dalam Bisnes
23 December 2019
in BIJAK NIAGA
Tips Urus Masa di Dapur bagi Wanita Bekerja dari Rumah
14 October 2019
in Agen Tasneem Naturel
Tips Penting untuk Wanita Berjaya dalam Bisnes Online
21 September 2019
in BIJAK NIAGA

Bagaimana Saya Mula Berblogging

Teks : Sakina Hamid “Seronok tengok kak kinah tulis blog, tapi saya takda masa nak menulis” Saya senyum ja, sebab dulu saya pun fikir macam tu jugak. Tapi sebab saya memang nampak potensi pemasaran melalui blog ni, jadi saya paksa diri buat juga. Alhamdulilah, masih merangkak dan berhempas pulas untuk konsisten, tapi sudah dapat merasai nikmatnya 🙂 Suka saya nak kongsi bagaimana saya mula menulis di www.sakinahamid.com ini. Pada ketika itu, saya masih lagi memahirkan diri dengan pemasaran di Facebook. Jadi saya tidak meletakkan keutaamaan untuk menghadiri kelas  penulisan blog. Apa yang saya lakukan ialah, setiap hari saya cuba update satu status…

Continue reading
in BIJAK NIAGA, Ilmu Keibubapaan

Tips bawa anak ke Open House

Teks : sakina Hamid Foto : Google Alhamdulillah, 18 syawal sudah hari ini. Macam mana dengan puasa ganti? Harap-harap dah bermula ya..hehe. Hujung-hujung minggu ni selalunya banyak jemputan ke Open House kan. Jadi sukalah saya nak kongsi tips bawa anak ke Open House. 1) Semasa dalam perjalanan bawa anak ke Open House, maklumkan tujuan kita. Tanamkan adab apabila berada di rumah orang lain nanti. Adab nak makan, nak pinjam mainan, menonton yv dan sebagainya. 2) Bila dah sampai ingatkan anak salam dengan tuan rumah, kemudian uruskan makan anak-anak dulu. Biasanya anak-anak kecil ni bukannya nak makan sangat pun kan. 3)…

Continue reading
in BIJAK NIAGA, Ilmu Keibubapaan

Duduk Simpuh Katak, Apa Kesannya?

Teks : Sakina Hamid Foto : Sakina Hamid & Google Duduk simpuh katak, sekali tengok macam comel ja kan. Biasa kanak-kanak terutamanya perempuan memang suka duduk macam ni. Kedudukan macam ni memang sangat selesa untuk mereka bermain, membaca, menulis mahupun makan. Anakanda Faqihah juga pernah melalui fasa W-shape sitting ni. Saya pernah tau keburukannya, tapi bila anak sendiri membesar depan mata jadi terleka. Dan Alhamdulillah Allah hantar peringatan melalui rakan yang melihat gambar anak saya bermain Educational toys di media sosial. Hari-hari main IQ Brainstorm  memang Faqihah duduk macam ni Di sini saya kongsikan 4 keburukan duduk simpuh katak 1)…

Continue reading
in BIJAK NIAGA, Ilmu Keibubapaan

Bahaya Ketagihan Skrin, Apa Puncanya?

Teks : Sakina Hamid Foto : Sakina Hamid Ketagihan skrin mula menjadi isu disebalik kepesatan perkembangan ICT . Dan sayang sekali ketagihan skrin ini menyerang semua lapisan umur termasuk anak-anak yang masih kecil. Saya baru saya lepas membaca perkongsian serorang ibu mengenai ketagihan skrin. Secara tidak langsung ia mengimbau kenangan 5 tahun lalu. Segalanya bermula kerana kecetekan ilmu seorang ibu muda. Saya sedia maklum keburukan tv kepada perkembangan kanak-kanak. Jadi saya memang tidak membeli tv di rumah apatah lagi melanggan siaran tv berbayar. Sebaliknya hadiah untuk ulangtahun kelahiran pertama anakanda Fateh, saya belikan sebuah komputer! Rasionalnya mudah, komputer kita dapat kawal…

Continue reading
in BIJAK NIAGA, Ilmu Keibubapaan

Kanak-kanak Pun Ada Cara Tersendiri Uruskan Stress

Teks : Sakina Hamid Foto : Google Balik dari sekolah tadi, anakanda Fateh tak nak bersembang-sembang di ruang tamu seperti biasa. Dia masuk ke dalam bilik tidur dan tutup pintu. Selepas 15 minit dia keluar semula dan kecoh bermain dengan adiknya. Kejadian ini mengimbau kenangan semasa anakanda Fateh berusia 4 tahun. Dia ada 1 tabiat di mana setiap hari selepas pulang dari tadika dia akan masuk ke bilik tidur dan tutup pintu. Banyak kali juga saya mengintai dia hanya ‘membaca’ buku-bukunya. Dia menyelak setiap helaian buku-bukunya dengan khusyuk sehingga tidak sedar saya membuka pintu bilik. Dia akan menyendiri begini sekitar…

Continue reading
in BIJAK NIAGA

Tips Membina Imaginasi Superhero yang Positif

Teks : Sakina Hamid Foto : Sakina Hamid Anak lelaki dan watak superhero bagai tidak dapat dipisahkan. Walaupun realitinya ibubapa sedar ia bukanlah perkembangan yang bagus, namun seringkali kita putus idea bagaimana hendak menguruskan ‘kekaguman’ mereka terhadap watak-watak superhero dalam animasi kanak-kanak. Anakanda Fateh baru berusia 6 tahun, masih terlalu awal untuk saya membuat kesimpulan mengenai minatnya. Namun sedikit sebanyak saya bersyukur dengan perkembangan positifnya kebelakangan ini. Perubahan yang ketara hanya selepas saya pulang dari Seminar Teknik Hafazan pada bulan Februari 2016. Antara ilmu penting yang saya perolehi dari seminar ini adalah kehebatan daya imaginasi kanak-kanak. Dan amatlah rugi potensi imaginasi…

Continue reading
in BIJAK NIAGA

Tips Anak Mudah Bangun Pagi

Teks : Sakina Hamid Foto : Google Alhamdulillah, kembali ke rutin harian hari ni selepas hampir seminggu berkelana. Syukur berpeluang menyambut aidilfitri 1437H bersama keluarga kedua-dua belah, dan dapat berjumpa hampir semua sanak saudara. Rezeki tu kan. Dan Alhamdulillah walaupun selepas seminggu berubah rutin, anak-anak masih mudah di urus pagi ini. Walaupun letih perjalanan tu masih ada, tapi kuranglah ‘drama pagi’ tu kan. Hari ni suka saya nak kongsikan ilmu yang saya belajar dari ibu-ibu senior iaitu tips anak mudah bangun pagi. 1) Rutinkan tidur awal Ini adalah persediaan paling asas. Kalau waktu tidur tidak dirutinkan, memang agak sukar untuk…

Continue reading
in BIJAK NIAGA

Sambut Anak Bangun Tidur

Teks : Sakina Hamid Foto : Google Sambut Anak Bangun Tidur? Perlu ke? Jawapan saya, buat ja dulu. Pasti anda boleh melihat perubahan positif dalam keluarga, in syaa Allah. Saya sendiri tak mulakan rutin sambut anak bangun tidur ni masa anak sulung pun. Tapi bila saya dah mula budayakan dalam keluarga, suasana waktu pagi keluarga kami pun mula berubah. Ceritanya bermula ketika saya menghantar anakanda Faqihah ke Hadanah Pusat Islam, USM ketika dia berusia 1 tahun. Pusat jagaan ini mengamalkan konsep terbuka di mana ibubapa boleh datang menyusukan anak dan bermain pada bila-bila masa. Seringkali apabila saya sampai pada waktu…

Continue reading
Close