Tips Pilih Baju Melayu untuk Baby Hero

Teks : Sakina Hamid Foto : Sakina Hamid Alhamdulillah, sudah masuk 15 Ramadan hari ini. Moga-moga semakin banyak kebaikan-kebaikan yang dapat kita amalkan dan keburukan-keburukan yang dapat kita tinggalkan. Ameen. Teringat nostalgia 6 tahun lalu, ketika baru bergelar ibu. Musim Ramadan ni excited mencari baju raya untuk permata hati tersayang, anakanda Fateh. Masa tu pertimbangan […]

Faqihah Turns 4!

Teks : Sakina Hamid Foto : Sakina Hamid Alhamdulillah, 4 tahun sudah Allah pinjamkan anak dara petah ini kepada kami. Sebagaimana ibu lain, saya juga merasakan masa sungguh pantas berlalu. Apatah lagi dengan perkambangannya yang cepat dalam pelbagai aspek, menjadikan saya rasa seperti ‘tidak sempat’ mengisi masa-masa berkualiti bersamanya. Begitulah Allah aturkan kehidupan. Ada anak […]

Betulkah Anak Nakal untuk Dapatkan Perhatian?

Teks : Sakina Hamid Foto : Sakina Hamid Betulkah Anak Nakal untuk Dapatkan Perhatian? Sebelum ini saya pun kurang pasti tentang hal ini. Walaupun kadangkala dapat juga tengok bila saya terlalu sibuk dengan kerja anak pun ‘macam-macam’ Sampailah peristiwa ini berlaku dalam tempoh yang singkat, menjadikan saya sangat yakin mengenai fakta anak nakal untuk dapatkan […]

Catatan Pengalaman Kelas Penulisan Blog

Teks : Sakina Hamid Foto : Google Saya sudah beberapa kali membuat blog tetapi tidak bertahan lama. Tetapi apabila bergiat serius dengan perniagaan internet, saya mula menyedari kepentingan mempunyai blog yang aktif. Jadi pada bulan Mac 2015, saya telah membuat keputusan untuk menyertai kelas penulisan ABDR. Tujuan saya menyertai kelas penulisan ini adalah untuk membina disipin […]

Pengalaman Anak Buat Aiskrim Sumi

Teks : Sakina Hamid Foto : Sakina Hamid Sekolah anakanda Fateh nak buat sambutan hari guru pada hari Jumaat. Saya bertanya kalau dia ada idea apa yang nak dibawa untuk jamuan di sekolahnya. Dia kata tak kisah ja, bawak ja apa-apa yang ummi buat. Saya pun dapat idea untuk buat aiskrim sumi ni, kerana sesuai […]

Kebaikan Ibubapa Mengajar Anak Sendiri di Rumah

Teks : Sakina Hamid Foto : Sakina Hamid & Google Saya kira, mengajar anak sendiri menjadi impian semua ibu-ibu. Walaupun tidak mendapat pendidikan formal dalam bidang pendidikan, tapi secara fitrahnya seorang ibu memang mampu mengajar anak sendiri di rumah. Alhamdulillah, saya mendapat input mengenai kaedah mengajar anak di rumah secara tidak langsung dari bacaan di […]

5 Kebaikan Rumah Tanpa Siaran Televisyen

Teks : Sakina Hamid Foto : Sakina Hamid & Google Umum mengetahui keburukan tv dan gajet kepada perkembangan kanak-kanak, namun seringkali kita gagal untuk ‘mengeluarkan’ tv dari rumah kita. Anak saya sendiri pernah mengalami beberapa fasa ketagihan tv. Dan saya berusaha mencari jalan supaya ketagihan itu terkawal dan dalam masa yang sama anak dapat buat […]

i-Play Toy Library Penarik Anak kecil ke Perpustakaan

Teks : Sakina Hamid Foto : Sakina Hamid Setiap bulan, 2-3 kali kami sekeluarga akan ke perpustakaan. Dan kebelakangan ini bukan kami yang merancang jadualnya, tetapi anak-anak sendiri yang mengajak ke perpustakaan. Alhamdulillah, mereka kelihatan lebih gembira berbanding di bawa berhujung minggu di pusat membeli belah. Salah satu penarik anak-anak untuk ke sini ialah kerana […]

Harapan Dhuha

Teks : Sakina Hamid Foto : Google Waktu Dhuha seringkali mengimbau kenangan  sewaktu nak hadapi SPM hampir 15 tahun lalu. Alhamdulillah, semasa tingkatan 4 saya mendapat tempat di sebuah SMKA di Kedah. Keputusan PMR saya semasa di sekolah harian melayakkan saya naik ke pentas sebagai penghormatan dari pihak sekolah. Namun ia terlalu biasa di sekolah pelajar […]

Gajet Untuk Rumah Hafiz Cilik

Teks : Sakina Hamid Foto : Sakina Hamid   Alhamdulillah, selepas seminggu guna ‪#‎RadioMerah‬ ni, saya rasa suka sangat. Memang gajet impian sekian lama sejak mulakan program hafazan anakanda Fateh. Ok, saya kongsikan bagaimana #RadioMerah ni berfungsi ya 1- Namanya radio, jadi boleh guna untuk dengar siaran radio FM biasa. Walaupun Pulau Pinang yang indah […]

Tips Mulakan Bisnes Pertama

Bisnes pertama tidak sepatutnya terlalu kompleks, apa yang penting ialah kita beroleh KEYAKINAN untuk mula menjalankan bisnes. Tips mulakan bisnes pertama adalah dengan apa yang kita sudah ada. Samada dalam bentuk produk/servis. Apa sahaja dalam hidup anda yang anda telah merasai MANFAAT nya sesuai untuk dijadikan perniagaan. Ini adalah contoh situasi bagaimana anda boleh mendapat […]

AJAR LA SAYA BISNES!

Selalu juga member2 bersuara macam ni bila nampak saya berbisnes. Nak ajar tu belum sampai masanya la, tapi nak share tu boleh la sikit2. Pada saya, ini adalah 3 asas mulakan perniagaan yang penting untuk diambil perhatian bagi newbie ialah 1) ILMU Dengan ilmu yang tepat, jalan untuk berjaya lebih jelas. Dan risiko kegagalan dapat […]