Category

Pengalaman hidup

in Pengalaman hidup

20 Tips Penting Mengerjakan Umrah bersama Anak Kecil

Ini adalah catatan pengalaman umrah bersama anak kecil yang dikongsi oleh Puan Nur Dalila di laman Facebook beliau. Kami di sakinahamid.com terbitkan di sini dengan izin beliau untuk bacaan umum. 1. Pilihan Travel Agent Pertama sekali masa kami decide untuk tunaikan umrah, kami survey Travel Agent (TA) melalui website, FB, tengok review dari orang dll. Bulan 3 2019, kami pergi Matta Fair di PWTC dan survey di setiap booth khas umrah sahaja. Masa tu hati dah terpaut dengan TA Azzuha. Sebab mereka sahaja yang sediakan lawatan ke Taif secara percuma. Yang paling penting pakej berbaloi & hotel dekat. Bila bawa…

Continue reading
Related posts
in Agen Tasneem Naturel
Ini Rahsia leader Bisnes Saya dapat kekal lama Berbisnes
3 August 2021
in Umum
Kedai Bayi dan Farmasi Jual Produk Tasneem Naturel di Kelantan
14 February 2021
in Agen Tasneem Naturel
Agen dan Stokis Balm Tasneem Naturel
6 October 2020
in Pengalaman hidup

Pengalaman Ziarah Madinah sebelum Tunaikan Haji, dan Pesanan Penting di Raudhah

Madinah Al Munawarah, bandar penuh ketenangan. Masa isi borang jawapan terima tawaran haji, Saya tak berbincang pun dengan suami. Sebab masa tu dia memang tak berapa sepenuh hati untuk pergi haji tahun ni. Masa tu keadaan ibu mertua saya sudah semakin uzur. Suami semakin letih dengan tugas di pejabat yang berlambak di awal tahun, urus ibunya, anak bongsu yg banyak kerenah tiap2 pagi untuk ke sekolah. Memang letih. Jadi saya buat keputusan sendiri untuk pilih Madinah. Lagipun suami dah banyak kali pi haji, dah tak kisah sangat. Jadi bini yang kali pertama nak pi ni ja buat pilihan 🤗🤗. Kenapa pilih…

Continue reading
Related posts
in Agen Tasneem Naturel
Ini Rahsia leader Bisnes Saya dapat kekal lama Berbisnes
3 August 2021
in Umum
Kedai Bayi dan Farmasi Jual Produk Tasneem Naturel di Kelantan
14 February 2021
in Agen Tasneem Naturel
Agen dan Stokis Balm Tasneem Naturel
6 October 2020
in Pengalaman hidup, Tasneem Naturel

Doa Hilangkan Pening dan Sakit Kepala dari Al Quran

Hari ni dalam perjalanan hantar anak ke sekolah saya pasang video Tadabbur Al Waqiah dari Ustaz Dusuki. Dah seminggu dengar video ni tak habis lagi, tak jemu la dengar butir bicara ustaz yang sangat menyentuh hati. Tapi sampai satu ayat ni sentap la juga dengar bicara Ustaz Dusuki walaupun ditutur dengan lemah lembut. Masa tadabbur Surah Al Waqiah ayat ke 19, ustaz cakap ayat ini boleh diamalkan sebagai penawar bila sakit kepala. Boleh bacakan pada air untuk minum, atau sapu pada bahagian kepada yang sakit. Ustaz cakap kita ni bila sakit kepala ja terus ingat panadol. Sedangkan penawar dari Al…

Continue reading
Related posts
in Agen Tasneem Naturel
Ini Rahsia leader Bisnes Saya dapat kekal lama Berbisnes
3 August 2021
in Umum
Kedai Bayi dan Farmasi Jual Produk Tasneem Naturel di Kelantan
14 February 2021
in Agen Tasneem Naturel
Kedai Bayi dan Farmasi Jual Produk Tasneem Naturel di Pahang.
8 October 2020
in Pengalaman hidup, Umum

Pengalaman Kursus Perdana Haji di Kedah

Ini catatan pengalaman di kursus perdana haji peringkat negeri kedah tahun 2019 yang dikongsi oleh kakak saya, Ustazah Intan. Pengalaman di kursus perdana haji ni memang menggambarkan suasana di Mina & Arafah. Berkongsi tempat tidur yang sempit, beratur panjang untuk berwuduk, qodho hajat & mandi. Makan disediakan dalam bekas dan ikut menu yang ditetapkan. Sepanjang masa kena cepat dan cergas bergerak. Semua ni sangat mendidik untuk bersabar, mengalah, beratur & berdisplin. Alhamdulillah… sedikit letih namun seronok, bibit rindukan suami dah bermula ketika ini🙈🙈🙈. Asal ada peluang mesti cari & call. Nampak dari jauh dah hepi, rindu macam tak jumpa setahun🤣🤣🤣🤣 ….

Continue reading
Related posts
in Pengalaman hidup
20 Tips Penting Mengerjakan Umrah bersama Anak Kecil
6 October 2019
in Pengalaman hidup
Pengalaman Ziarah Madinah sebelum Tunaikan Haji, dan Pesanan Penting di Raudhah
20 September 2019
in Pengalaman hidup

Tips Wanita Istiqamah Baca Al Quran Setiap Hari

Masa zaman muda remaja, kebiasaannya kita baca Al Quran lepas subuh dan maghrib. Waktu bujang kebanyakan masa adalah dalam kawalan sendiri. In syaa Allah boleh istiqamah. Tapi bila dah ada anak, makin bertambah tanggungjawab, mencabar nak pastikan saya dapat baca Al Quran pada dua waktu tu. Kalau subuh lambat bangun, atau sibuk urusan pagi sebelum keluar memang tak sempat pegang Al Quran pagi-pagi tu. Pergilah bekerja tanpa mulakan hari dengan kalimah suci.😑 Nanti lepas maghrib baru nak pegang Al Quran, anak mintak itu ini. Lagi best tak sempat nak bagi salam anak dah terlompat-lompat depan sejadah nak poo poo la…

Continue reading
Related posts
in Ilmu Keibubapaan, Umum
Photographic Memory ; Kaedah dan Teknik Hafazan Al Quran Berkesan
9 May 2019
in Review
Suri Hati Mr Husband, Bacaan Terbaik Wanita Yang Mahu Berhenti Kerja
7 May 2019
in BIJAK NIAGA, Pengalaman hidup
3 Tips Pengurusan Masa yang Berkesan
18 October 2018
in BIJAK NIAGA, Pengalaman hidup

Guru Pengurusan Kewangan Peribadi

Selepas satu fasa berbisnes, saya sedar selain ilmu bisnes saya perlu mahir ilmu pengurusan kewangan. Tanpa pengurusan yang betul, keuntungan bisnes akan habis begitu saja. Saya mula mencari seminar kewangan dan bila hadir ke seminar, saya pun sedar yang ilmu di media sosial yang saya belajar selama ini terlalu asas. Malah ada juga yang saya salah faham kerana penerangan yang terhad. Bahaya kan. Kita tak banyak masa nak belajar semua benda. Jadi bila kita dah buat keputusan dalami satu2 ilmu tu, carilah guru yang pakar dalam bidang itu. Di sini saya kongsikan 3 guru pengurusan kewangan peribadi yang saya rujuk…

Continue reading
Related posts
in Review
Suri Hati Mr Husband, Bacaan Terbaik Wanita Yang Mahu Berhenti Kerja
7 May 2019
in Pengalaman hidup
Akhirnya Kami Beralih kepada TIME Home Broadband
10 January 2018
in Review
Review Buku “Amirul Budak Sudan”
7 September 2017
in BIJAK NIAGA, Pengalaman hidup

3 Tips Pengurusan Masa yang Berkesan

Saya tak cukup masa! Kita sangat biasa dengar benda ni kan, dan mungkin kita pun pernah sebut. Hakikatnya semua orang dikurniakan 24 jam sehari. Tapi ada orang yang boleh capai macam-macam benda dalam hidup, ada yang masih terkial-kial nak menguruskan kehidupan. Saya pernah ikuti program pengurusan masa dan ini 3 perkara asas yang boleh membantu anda menguruskan masa dengan lebih baik. Ada matlamat hidup yang jelas Perkara paling asas ialah pastikan kita ada matlamat hidup yang jelas. Matlamat jangka panjang, sederhana dan pendek. Keutamaan masa kita sekarang adalah pada matlamat jangka pendek dan sederhana. Tulis setiap matamat dengan jelas, barulah…

Continue reading
Related posts
in BIJAK NIAGA
5 Tips Sentiasa Bersemangat dalam Bisnes
23 December 2019
in Pengalaman hidup
Tips Wanita Istiqamah Baca Al Quran Setiap Hari
12 June 2019
in Review
Suri Hati Mr Husband, Bacaan Terbaik Wanita Yang Mahu Berhenti Kerja
7 May 2019
in Pengalaman hidup

Anda Rasa Tidak Dihargai? Mungkin ini Dapat Buat Anda Lebih Tenang.

Fitrah manusia suka dihargai kan, terutamanya wanita. Tapi tak semua wanita akan dapat pasangan yang suka memuji. Ini secara tak langsung akan menjejaskan emosi dan hubungn suami isteri. Tapi apa yang dikongsikan oleh Ustaz Muhammad bin Abdullah  (Ustaz Amin) ini mungkin akan membantu kita lebih rasional dalam mengharapkan penghargaan. Saya suka ikuti segmen Pesona Azzahra di radio Ikim. Segmen kekeluargaan ini biasanya diisi oleh Ustaz Abdullah bin Amin yang mampu menyampaikan tazkirah santai tapi menusuk tangkai jantung.Hehe. Baru-baru ini beliau bercerita mengenai emosi penghargaan dan pengiktirafan. Macam biasa emosi ini juga ada orang yang suka memberi dan ada yang suka…

Continue reading
Related posts
in BIJAK NIAGA
Tips Urus Masa di Dapur bagi Wanita Bekerja dari Rumah
14 October 2019
in Umum
Contoh Karangan Terbaik Bahasa Inggeris SPM yang boleh tukar markah ‘G’ kepada ‘A’!
10 January 2019
in Ilmu Keibubapaan
7 Punca Bayi Menangis Malam, Doktor ini Berkongsi Pengalaman Lucu
9 January 2019
in Pengalaman hidup

Bagaimana Saya Sedar Ketagihan Gula

Alhamdulilah hari ini sudah kembali ke rutin asal walaupun anak belum mula bersekolah. Masih ramai yang sedang menikmati cuti hujung minggu yang panjang sempena sambutan Tahun Baru Cina. Bila cuti macam biasalah lah, sinonim dengan aktiviti kenduri dan makan-makan di sana sini. Semasa kenduri di rumah ibu saudara baru-baru ini, saya semakin sedar kawalan keinginan terhadap makanan manis semakin bertambah baik. Sebenarnya sebelum ini saya tidak sedar saya sebenarnya mengalami ketagihan gula. Ini kerana alasan tipikal saya jarang ambil minuman manis. Kebanyakan masa saya akan minum air masak kecuali sesekali melepas rindu kepada minuman kegemaran ketika makan di luar. Saya…

Continue reading
Related posts
in Pengalaman hidup
Tips Wanita Istiqamah Baca Al Quran Setiap Hari
12 June 2019
in Review
Suri Hati Mr Husband, Bacaan Terbaik Wanita Yang Mahu Berhenti Kerja
7 May 2019
in BIJAK NIAGA, Pengalaman hidup
3 Tips Pengurusan Masa yang Berkesan
18 October 2018
in Pengalaman hidup

Seharian di Cameron Highlands

Kami sudah lama merancang untuk ke Cameron Highlands hujung minggu lepas. Suami pun awal-awal lagi dah mohon cuti. Tapi bila cuaca sejuk melanda seluruh negara baru-baru ini, saya jadi goyah juga la nak teruskan perancangan ini. Dekat rumah pun berbaju sejuk sentiasa, inikan pula nak ke tempat yang memang dah sejuk. -_- Alhamdulillah awal minggu lepas cuaca dah kurang sejuk. Jadi kami pun buat keputusan untuk teruskan percutian ini. Perancangannya kami akan bertolak awal pagi sabtu, jadi sebelah petang masih ada masa untuk lawatan. Sekali hari rabu Fateh pulang bersama surat makluman perlu ke sekolah hari Sabtu. Program melibatkan kehadiran…

Continue reading
in Pengalaman hidup

Menguruskan Drama Anak Kecil di Pagi Hari

Alhamdulillah pagi ini ada kelapangan masa untuk turun ke taman beriadah seketika. Sekadar untuk longgarkan otot-otot tegang dan menghirup udara segar di pagi hari. Bagi suri bekerja di rumah seperti saya, rutin senaman begini penting untuk kekal produktif dan cergas sepanjang hari. Sedang khusyuk menikmati keindahan Dhuha ciptaanNYA, terdengar deringan suara anak kecil dari kawasan kejiranan. Oo..dari tadika berdekatan rupanya. Terdetik di fikiran, biasalah drama pagi-pagi kan. Terus terimbau pengalaman pahit menghantar anak ke tadika. Ketika itu anakanda sulung kami berusia 4 tahun. Anakanda Fateh suda berada di taska asuhan itu seawal usia 2 bulan. Dan selepas usia 3 tahun,…

Continue reading
in Pengalaman hidup

Akhirnya Kami Beralih kepada TIME Home Broadband

Sampai hari ni rasa masih kurang percaya saya dah daftar talian internet baru. Sebenarnya memang dah lama nak tukar wifi YES yang selalu mengundang hangin pada diriku ni. Tapi dek sebabkan ada kontrak 2 tahun, terpaksalah tunggu sampai habis. Alkisahnya TIME Broadband ni mula ‘menyerang’ kawasan perumahan kami sejak awal tahun lepas. Masa tu setiap petang mereka akan buka booth di kawasan dewan terbuka kat bawah tu. Lepas tu memang kerap hantar flyers selit kat pintu. Tapi saya tak ambik pusing sangat. Sebab tak boleh buat apa-apa pun. Nak tak nak saya kena tunggu kontrak talian internet sedia ada ni…

Continue reading
Related posts
in BIJAK NIAGA, Pengalaman hidup
Guru Pengurusan Kewangan Peribadi
8 May 2019
in Review
Suri Hati Mr Husband, Bacaan Terbaik Wanita Yang Mahu Berhenti Kerja
7 May 2019
in Review
Review Buku “Amirul Budak Sudan”
7 September 2017
Close