Category

Ilmu Keibubapaan

in Ilmu Keibubapaan

Tips Melegakan Masalah Penyakit Kulit

Penyakit kulit boleh dirawat melalui beberapa cara alami. Berikut adalah beberapa tips yang boleh digunakan untuk melegakan masalah kulit: Mandi menggunakan air garam Apabila anak disahkan mengalami ekzema, corak pemakanan keluarga kami berubah kepada makanan yang lebih sihat. Untuk rawatan secara semula jadi, saya mandikan anak air garam berwarna merah jambu dan guna air sejuk sahaja.  Selepas mandi, saya tidak lap, cuma tekan tubuhnya secara lembut menggunakan tuala. Dengan cara ini, saya dapati ia dapat melegakan kegatalan pada kulit anak saya. Saya juga amalkan anak-anak tidak makan makanan manis pada bulanan penuh iaitu 13,14,15 mengikut tarikh Islam pada setiap bulan …

Continue reading
Related posts
in Umum
Punca Masalah Kulit Pada Bayi dan Cara Pencegahannya
18 April 2021
in Umum
Penyakit Kulit Yang Selalu Dialami Bayi
16 April 2021
in Umum
Ruam Susu Antara Tanda Bayi Alergi Susu
7 April 2020
in Ilmu Keibubapaan, Umum

5 Cara Bagaimana Tidurkan Anak Awal Pada Waktu Malam

Waktu tidurkan anak merupakan saat yang paling membahagiakan. Namun diingatkan, ia juga boleh menjadi saat yang mengerikan. Bila mana anda mahu dia tidur, tetapi dia tidur hanya sekejap sahaja dan tidak lena. Tidak terkecuali  juga berlaku bila mana anda sudah tidurkan anak dan anda mahu bangun melakukan kerja, tetiba si anak sahaja bangun semula seakan mengetahui anda tidak ada di sisi. Letih rasanya mahu tidurkannya semula! Berikut adalah 7 cara bagaimana tidurkan anak awal pada waktu malam yang boleh kita praktikkan supaya mereka mendapat tidur yang lebih berkualiti dan tidak merengek atau berjaga sepanjang malam. 1. Banyakkan Aktiviti Pada Waktu…

Continue reading
Related posts
in Tasneem Naturel
Balm Sleeptime Tasneem Bantu Anak Susah Tidur
14 April 2020
in Aktiviti Anak, Ilmu Keibubapaan

5 Senaman untuk Mudahkan Ajar Anak Menulis

Menulis adalah kemahiran penting bila anak memasuki alam persekolahan. Namun tak semua anak dapat menulis dengan baik walaupun sudah ke sekolah rendah. Kemampuan menulis sangat berkait rapat dengan perkembangan otot tangan, kerana anak perlu menggunakan kemahiran motor halus dan kasar semasa menulis. Kebanyakan kanak-kanak hari ini kurang aktif menggunakan jari ketika bermain kerana banyak bermain menggunakan gajet. Kerana itu ibubapa perlu kerap membuat aktiviti ataupun senaman yang merangsang perkembangan motor anak-anak sekaligus memudahkan untuk ajar anak menulis kelak. Saya kongsikan beberapa aktiviti mudah dah sesuai dijalankan di rumah semasa bercuti. Main botol air jenis semburan atau picit Anak kecil memang…

Continue reading
Related posts
in Aktiviti Anak
Taman Metropolitan Relau, Tempat Rekreasi Menarik untuk Kanak-kanak di Penang
24 February 2020
in Ilmu Keibubapaan
5 Tips Mudah Latih Anak Belajar Puasa
6 May 2019
in Aktiviti Anak
Anak Suka Kira Duit Raya
25 June 2018
in Ilmu Keibubapaan, Tasneem Naturel

Pakej Newborn Tasneem Naturel, Persediaan Penting Sambut New Baby

Kelahiran new baby memang sesuatu yang ditunggu-tunggu, namun dalam masa yang sama hati tetap gusar memikirkan reaksi si kecil kelak. Adakah jenis mudah diurus, ataupun asyik menangis sehingga kita tenggelam punca. Ini antara kerisauan menyambut new baby tak kira lah anak sulung mahupun dah masuk dua tiga orang. Kebimbingan ini memang berasas. Kerana kelahiran setiap manusia adalah unik, ia tak mungkin sama 100% dengan adik beradik lain walaupun kembar. Begitulah indahnya ciptaan Allah yang bernama manusia ini, yang mewarnai kehidupan kita dengan cara tersendiri. Saya sendiri semasa anak sulung kehidupan agak caca merba. Rasa macam-macam ilmu parenting dah baca, tapi…

Continue reading
Related posts
in Agen Tasneem Naturel
Agen dan Stokis Balm Tasneem Naturel
6 October 2020
in Tasneem Naturel
Set Tidur Lena Tasneem penyelesaian untuk Masalah Bayi Susah Tidur
13 February 2020
in Ilmu Keibubapaan, Tasneem Naturel
Doktor Ini Kongsi 5 Cara Selamat Hilangkan Sembelit pada Bayi & Kanak-kanak
20 November 2019
in Aktiviti Anak

Taman Metropolitan Relau, Tempat Rekreasi Menarik untuk Kanak-kanak di Penang

Bila ada anak sedang membesar pasti akan tercari-cari tempat nak bawa anak bersiar-siar hujung minggu kan. Tambahan pula jika tinggal di rumah apartment, lagi lah rasa kesian kalau tak bawa anak keluar menghirup udara yang segar. Kalau di Penang, salah satu tempat kegemaran kami ialah Taman Metropolitan Relau ni. Kawasannya luas dan banyak aktiviti seisi keluarga yang boleh dibuat di sini. Suasana hijau dan udara yang segar ini sentiasa dirindui oleh penduduk di bandar macam kami ni. Taman ini terletak di dalam kawasan perumahan di Relau, Bayan Lepas. Boleh google lokasi taman ni di SINI. Untuk kanak-kanak ada kemudahan kolam…

Continue reading
Related posts
in Aktiviti Anak, Ilmu Keibubapaan
5 Senaman untuk Mudahkan Ajar Anak Menulis
18 March 2020
in Aktiviti Anak
Anak Suka Kira Duit Raya
25 June 2018
in Ilmu Keibubapaan
Tips bawa anak main di playground tanpa mengamuk
3 August 2017
in Aktiviti Anak, Ilmu Keibubapaan

Tips Penting Asah Bakat Anak Pandai Melukis

Anak kedua ni sering di bayangi dengan bakat abang atau kakaknya. Anakanda Fateh memang dari awal suka melukis komik. Tapi Faqihah lebih cenderung pada lukisan bebas tapi ada plot cerita. Bila Fateh asyik ajak dia lukis komik, dia pun mengadu kat saya “Ummi, adik tak pandai la lukis komik macam Fateh” Takpe, adik lukis ja apa2 yang adik nak lukis. Tak payah ikut orang lain. Dan hasilnya kebelakangan ni Faqihah kerap lukis kronologi cerita macam ni. Tatau la panggil apa kan, tapi dia enjoy dengan apa yang dia lukis. Sejam dia dok senyap mengadap sorang2 nanti ada la hasilnya. Bila…

Continue reading
Related posts
in Ilmu Keibubapaan
3 Teknik Rangsang Anak Suka Bertanya
2 May 2018
in Aktiviti Anak
Apa itu Doodle Art?
16 April 2018
in Aktiviti Anak, Ilmu Keibubapaan
5 Aktiviti Mudah Semasa Anak Menunggu Selain Bermain Gajet
18 July 2017
in Ilmu Keibubapaan, Tasneem Naturel

Doktor Ini Kongsi 5 Cara Selamat Hilangkan Sembelit pada Bayi & Kanak-kanak

Pengalaman dua orang anak mengalami sembelit yang panjang menyebabkan saya sangat concern dengan isu ini. Masa Fateh tak berak berhari-hari saya pernah bawa dia berjumpa pakar kanak-kanak. Kemudian Faqihah pulak pernah sembelit sampai berak berdarah sampai rujuk kat doktor jugak. Semua ni jadi pengalaman untuk saya dan saya catatkan di sini supaya lebih ramai ibubapa dapat elakkan kejadian ini berlaku pada anak masing2. Hari ini saya dengar perkongsian mengenai sembelit dari Dr Amalina Mohd Daud, Founder Makanan Bayi Toddible yang berpengalaman luas mengendalikan kes berkaitan sembelit bayi dan kanak-kanak. Menurut Dr Amalina, untuk mengetahui sama ada anak mengalami sembelit atau…

Continue reading
Related posts
in Agen Tasneem Naturel
Ini Rahsia leader Bisnes Saya dapat kekal lama Berbisnes
3 August 2021
in Umum
Kedai Bayi dan Farmasi Jual Produk Tasneem Naturel di Kelantan
14 February 2021
in Agen Tasneem Naturel
Kedai Bayi dan Farmasi Jual Produk Tasneem Naturel di Pahang.
8 October 2020
in Ilmu Keibubapaan

Doktor ini Kongsikan Kesan Buruk Penggunaan Gajet pada Kanak-kanak

Boleh dikatakan semua ibubapa tahu ja kesan buruk penggunaan gajet pada anak. Namun tidak ramai yang mampu untuk mengawal anak-anak hingga membawa kepada ketagihan gajet. Seringkali ibubapa beralasan anak-anak akan mengamuk jika tidak diberikan gajet. Jadi terpaksa mengalah dengan kehendak anak. Pelik kan, macam mana kita yang dewasa ini terpaksa akur pada keputusan anak kecil yang kita tahu mereka masih mentah tentang kehidupan. Pasti ada kesilapan di situ. Pada saya ini berlaku atas 2 faktor. Yang pertama kita tidak mempunyai ilmu bagaimana untuk uruskan emosi anak kecil. Memang semua ibubapa bermula dengan tiada pengalaman, tapi kita boleh belajar dari pelbagai…

Continue reading
in Ilmu Keibubapaan, Tasneem Naturel

5 Jenis Ubat Selsema yang Selamat untuk Bayi dan Kanak-kanak

Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) telah memberikan garis panduan bahawa kanak-kanak di bawah usia 2 tahun tidak boleh diberikan ubat batuk dan selsema berbentuk cecair. Pengambilan ubat batuk dan selsema boleh membawa pelbagai kesan sampingan lain seperti sindrom apnae (bayi berhenti berafas) dan bayi kurang menyusu yang boleh membawa masalah dihidrasi. Kerana itu penggunaan rawatan luar adalah lebih selamat bagi menggantikan ubat untuk atasi masalah selsema dalam kalangan bayi dan kanak-kanak. 5 jenis ‘ubat’ selsema yang selamat digunakan sejak bayi 1. Ubat selsema jenis semburan hidung Semburan ini biasanya diberikan oleh doktor kepada bayi bawah 2 tahun. Gunakan spray ini dengan…

Continue reading
Related posts
in Agen Tasneem Naturel
Ini Rahsia leader Bisnes Saya dapat kekal lama Berbisnes
3 August 2021
in Umum
Kedai Bayi dan Farmasi Jual Produk Tasneem Naturel di Kelantan
14 February 2021
in Agen Tasneem Naturel
Kedai Bayi dan Farmasi Jual Produk Tasneem Naturel di Pahang.
8 October 2020
in Ilmu Keibubapaan, Umum

Photographic Memory ; Kaedah dan Teknik Hafazan Al Quran Berkesan

Baru-baru ini saya berpeluang ikuti seminar separuh hari mengenai kaedah dan teknik hafazan Photographic Memory yang disampaikan oleh Ustaz Dr Kamilin Jamilin. Sebelum ini saya pernah beberapa kali melihat beliau bersama anak didiknya di kaca televisyen dan video Youtube. Memang kagum dengan kepantasan anak-anak didiknya mengingat semula Hafazan. Sangat cepat dan jitu jawapannya. Soalannya bukan sambung ayat yang bermula dengan … . Itu terlalu mudah bagi mereka. Soalan untuk mereka adalah seperti Ayat yang ada perkataan ( ) 15 ayat selepas ayat pertama 30 ayat sebelum Baca dari akhir ke awal Ayat yang bermaksud ( ) Dan pelbagai teknik soalan…

Continue reading
Related posts
in Pengalaman hidup
Tips Wanita Istiqamah Baca Al Quran Setiap Hari
12 June 2019
in Ilmu Keibubapaan

5 Tips Mudah Latih Anak Belajar Puasa

Pengalaman melatih anak belajar puasa adalah antara memori indah dalam perjalanan menjadi ibubapa. Pelbagai pengalaman menarik dan lucu sering berlaku sebelum anak benar-benar faham apakah itu ibadah puasa. Mengikut hukum kewajipan puasa hanya setelah mencapai akil baligh. Namun melatih anak berpuasa sejak awal juga disarankan untuk melatih jiwa anak anak yang lebih kental. Apa-apa ibubapa sendiri boleh menilai sejauh mana kemampuan anak untuk melaksanakan ibadah puasa. Suka saya kongsikan di sini 5 tips mudah latih anak belajar puasa dari pengalaman saya melatih anakanda Fateh dan Faqihah berpuasa ketika mereka berusia 6 tahun. Beri kefahaman mengenai ibadah puasa Apa jua perkara…

Continue reading
Related posts
in Aktiviti Anak, Ilmu Keibubapaan
5 Senaman untuk Mudahkan Ajar Anak Menulis
18 March 2020
in Ilmu Keibubapaan
Raikan Anak Kecil Berbuka Puasa
17 May 2018
in Aktiviti Anak, Ilmu Keibubapaan
Jurnal Ramadan Kembali!
26 April 2017
in Ilmu Keibubapaan, Tasneem Naturel, Umum

Hand Sanitizer tanpa Alkohol lebih Selamat untuk Bayi

Asalnya dulu hand sanitizer atau cecair pembersih tangan ni doktor ja yang selalu guna kan. Sebelum pegang baby kita doktor basuh tangan dengan sabun, lap dengan tisu kemudian pakai hand sanitizer. Lepas pegang baby pun macam tu jugak. Memang hand sanitizer ni ada kat mana-mana ja dalam hospital ni. Tapi sejak banyak wabak jangkitan udara macam penyakit tangan, kaki dan mulut (HFMD) berlaku di negara kita, hand sanitizer dah jadi macam keperluan wajib dalam beg tangan ibu-ibu sekarang. Apatah lagi bila ke tempat-tempat awam seperti taman permainan dan supermarket, makin bertambah risau kalau tak lindungi anak dari bahaya jangkitan. Dulu…

Continue reading
Related posts
in Agen Tasneem Naturel
Ini Rahsia leader Bisnes Saya dapat kekal lama Berbisnes
3 August 2021
in Umum
Kedai Bayi dan Farmasi Jual Produk Tasneem Naturel di Kelantan
14 February 2021
in Agen Tasneem Naturel
Agen dan Stokis Balm Tasneem Naturel
6 October 2020
Close