Alhamdulillah minggu ini ramai ibubapa hubungi saya untuk dapatkan blackboard sticker. Kebanyakan ibubapa memang sedia maklum kebaikan memberi peluang menconteng kepada anak kecil. Namun ramai juga yang bimbang dengan penggunaan kapur tulis yang berhabuk. Selain itu anak kecil juga suka masukkan kapur ke dalam mulut.

Isu ini bukan hanya kita sahaja hadapi, malah ibu bapa lain juga. Kerana itu dalam pasaran sudah terdapat kapur dalam bentuk cecair (liquid chalk). Fungsinya masih sama iaitu untuk menulis pada papam hitam. Tetapi ia tidak mengeluarkan habuk seperti kapur biasa. Bagus kan. Ini adalah video bagaimana liquid chalk ini berfungsi.

Kapur ini juga datang dalam pelbagai pilihan warna seperti kapur tulis biasa. Jadi anak boleh berkreativiti menggunakan pelbagai warna. Selain itu  dakwat liquid chalk ni juga boleh refill. Jadi boleh lah gunakan untuk tempoh yang lama.

LIQUIDchalk

liquidchalk

Semoga dengan alternatif ini kita anak-anak kita akan memperolehi kebaikan dari aktiviti menconteng. Liquid chalk ini boleh didapati bersama blackboard sticker dengan membuat tempahan di SINI.