Masalah kulit yang selalu dialami bayi antaranya ekzema, kerak kepala, ruam panas, ruam lampin, alahan dan impetigo. Untuk ketahui bagaimana penyakit ini berlaku boleh ikuti perbincangannya di sini.

Mari kita pelajari cara alami untuk membantu melegakan masalah penyakit kulit ini.

Cegah Ekzema Sebelum Kronik

Jika anak anda mengalami ekzema, perkara penting yang paling utama ialah pastikan anda menggunakan pelembap kulit kering atau kulit sensitif, mandian atau sebelum tidur sapu krim pelembab supaya kulit sentiasa lembap.

Selain rawatan sendiri, anda boleh membawa anak rawatan moden berjumpa pakar untuk ujian darah untuk pemeriksaan alahan. Melalui ujian itu, ia boleh mengesan punca anak mengalami alahan lalu dapatlah anda elakkan punca berkenaan.

Jika menggunakan ubat seperti steroid atas nasihat doktor, lazimnya sapuan selepas mandi atau sebelum tidur pada tempat yang luka atau kemerahan.

Pencegahan Awal Ekzema

penggunaan losyen pelembab untuk memastikan kulit bayi sentiasa lembab

Mencegah lebih baik daripada merawat. Ini kerana merawat ekzema ini mengambil masa yang lama untuk kembali sembuh supaya kulit tidak berparut akibat kesan ekzema. Oleh itu anda boleh melakukan pencegahan awal dengan memastikan kulit anak sentiasa disapu pelembap untuk kulit kering, mengelakkan penggunaan sabun dan pelembab yang mempunyai bau wangi; buih sabun dan air panas yang boleh mengeringkan kulit.

Dalam pada itu, pastikan pemilihan makanan yang tidak menyumbang kepada alahan kulit, menjaga kebersihan diri seperti kerap menukar cadar langsir, pakaian, dan persekitaran tempat tinggal seperti habuk.

Kerak Kepala Buat Bayi Tidak Selesa

Antara rawatan yang boleh dilakukan sendiri untuk masalah kerak kepala bayi ini ialah dengan menyapu minyak zaitun atau minyak bayi. Sapuan minyak tersebut akan bertindak melembutkan bahagian berkerak.

sapuan minyak membantu menanggalkan kerak kepala

Selepas ia lembut, bolehlah anda syampu kepala bayi dengan syampu khas untuk mengatasi masalah ini. Kerak yang telah dilembutkan dengan minyak tadi lebih mudah ditangglkan semasa bersyampu. Selalunya, dengan hanya sekali pemakaian syampu, kerak ini akan hilang.

Pencegahan Awal Kerak Kepala

Tidak semua bayi akan mengalami masalah kepala berkerak. Tidak ada cara yang boleh digunakan sebagai langkah pencegahan awal. Bagi anda atau pasangan yang mempunyai alergi, risiko bayi untuk mendapat masalah kepala berkerak adalah lebih tinggi.

Ruam Panas Rengsakan Kulit Si Manja

Kerengsaan kulit, walau bagaimanapun tidak membahayakan bayi dan kanak-kanak. Ia hanya memudaratkan sekiranya ruam digaru dengan kuat sehingga luka. Luka boleh mendedahkan kepada jangkitan kuman. Apabila jangkitan kuman terjadi, maka ia perlukan rawatan segera kerana bimbang kesan daripadanya.

Antara cara untuk mengawal atau menghilangkan ruam ini ialah dengan memastikan anak memakai pakaian yang longgar dan mempunyai pengudaraan yang baik; pakaian yang nipis dan menyerap peluh serta kerap mandi supaya kulit bersih daripada peluh.

Pemakaian bedak dan losen penyejuk pun boleh membantu melegakan. Dapatkan rawatan doktor sekiranya keadaan bayi atau anak kelihatan semakin teruk.

Pencegahan Awal Ruam Panas

Bagaimanapun, anda boleh mengambil langkah awal untuk mengelak bayi daripada terkena ruam ini dengan mengutamakan aspek kebersihan. Hal ini dapat dilakukan dengan memastikan anak mandi selepas berpeluh akibat bermain.

mandikan bayi dengan kerap untuk mengelakkan bayi berpeluh berlebihan

Sekiranya kulit anak tersebut sering ditumbuhi ruam ini, maka langkah pencegahan perlu diambil. Kerapkan mandi, elakkannya daripada berpeluh berlebihan, pakai pakaian yang tipis dan longgar serta dapatkan ruang yang nyaman dan berangin untuk dia bermain atau tidur.

Ruam Lampin Bersifat Sementara

Rawatan untuk mengatasi masalah ini sangat ringkas. Apa yang perlu ibu bapa atau pengasuh bayi lakukan ialah anda perlu lebih prihatin dengan tempoh masa bayi menggunakan lampin. Tukarlah ia sekerap mungkin atau sebaik mengetahui lampinnya sudah penuh biarpun masih baru digunakan

Dalam pada itu, semasa mencuci bahagian intim bayi, jangan sekali menggunakan tisu basah. Hal ini perlu dihindari kerana berkemungkinan bayi sensitif dengan kandungan tisu berkenaan lalu boleh menyebabkan masalah ruam lampin menjadi lebih teruk.

elakkan menggunakan tisu basah ketika mencuci bahagian sulit bayi

Sebaliknya gunakan air paip yang dijamin bersih semata-mata. Bagi anda yang gemar menggunakan tisu basah, bolehlah bertukar kepada penggunaan bebola kapas atau cotton wipe yang dicelup dengan air paip terlebih dahulu. Penggunaan penyembur air pun dibolehkan. Asalkan anda menggunakan air paip yang bersih.

Setelah langkah pembersihan selesai, adalah amat penting untuk anda membiarkan bahan berkenaan benar-benar kering sebelum bayi memakai semula lampin yang baru.

Pencegahan Awal Ruam Lampin

Biasanya krim ruam lampin digunakan untuk mengatasi masalah ini. Namun, bagi mengelakkan daripada terjadi, anda turut digalakkan menggunakan krim yang sama. Krim ini dapat menjadi sempadan kepada (air kencing) atau najis daripada memberi alahan kepada kulit bayi.

Alahan Boleh Membawa Maut

Bagi masalah kulit yang ringan akibat alahan, sapuan krim pada kulit mungkin boleh membantu. Di samping itu, pastikan pengambilan makanan yang dapat membantu meningkatkan daya tahan tubuh anak secara dalaman.

Merujuk rawatan doktor, jika berlaku tindak balas alergi yang serius sehingga menyebabkan sukar untuk bernafas ia boleh mengancam nyawa anak anda. Dalam reaksi ringan, diberikan ubatan seperti tablet antihistamin secepat mungkin. Jika alahan yang serius menjadi teruk suntikan adrenalin biasanya perlu diberikan dalam pertolongan cemas untuk mengelakkan perkara-perkara yang serius dan tidak diingini.

Pencegahan Awal Alahan Kulit

Apabila ibu bapa mengetahui anak mengalami alahan, tindakan pencegahan awal perlu dilakukan dengan mengawal pengambilan makan yang boleh mencetuskan alahan dan persekitaran  yang boleh menjadi penyebabnya. Bagi anak-anak di tadika, ibu bapa harus maklumkan kepada pihak tadika dan ajar anak apa yang boleh dan tidak boleh dilakukan bagi mengelakkan berlaku simptom yang serius.

pantau pemakanan bayi yang boleh menyebabkan alahan

Impetigo Bukan Masalah Serius

 Masalah ini tidak serius. Hanya perlukan rawatan luaran. Hanya jika masalah berlarutan akibat daripada tahap kebersihan yang tidak sempurna, doktor akan berikan antibiotik. Dalam kes yang terpencil, ada yang mengalami masalah serius sehingga menyebabkan masalah buah pinggang iaitu acute glonerulonephritis. Walaupun jarang berlaku, penyakit ini serius.

Pencegahan Awal Impetigo

amalkan membasuh tangan sejak kecil

Apa yang penting ialah amalkan kebersihan diri setiap masa di mana pun jua. Anda sebagai ibu bapa perlu mengajar anak kecil ini untuk mengamalkan basuh tangan dengan kerap terutamanya apabila berada di kawasan yang ramai orang. Jadikanlah kebiasaan melakukan rutin membasuh tangan ini di rumah mahupun ketika di luar rumah.

Moga perkongsian ini memberi manfaat kepada semua.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge