Tag

Bahan bacaan

Ibu ajar anak membaca
in Review

5 Kaedah Cepat Membaca yang Terbukti Berkesan

Waktu hujung tahun ni ramai ibubapa mula mencari bahan-bahan untuk bantu anak cepat membaca. Untuk anak yang menginjak usia tadika, ibubapa cuba untuk buat persediaan awal. Dan bagi yang nak melangkah ke darjah 1, lagi lah penting untuk ibubapa lengkapkan anak-anak dengan kemahiran membaca. Bukan kita nak beri tekanan pada anak, tapi nak usahakan supaya anak dapat melangkah ke darjah 1 dengan yang lebih gembira. Alhamdulillah saya dipermudahkan mengajar anak membaca walaupun ada yang tidak ke tadika. Jadi saya kongsikan di sini  Kaedah Cepat Membaca yang telah membantu ramai ibubapa di Malaysia. Kaedah ini semuanya telah berada di pasaran lebih dari…

Continue reading
majalahinspektorjawi
in Review

Majalah Inspektor JAWI, Pilihan Belajar Jawi secara Interaktif

Bulan Ramadan ni mencabar betul nak cari waktu yang sesuai menulis di blog. Sebelum ni idea mencurah-curah nak menulis lepas solat subuh. Tapi bila bulan Ramadan waktu ni lah paling mencabar nak celik mata. Kalau nak elak dari tertidur memang kena elakkan aktiviti pasif macam mengadap komputer ni. ^_^ Alhamdulilah pagi ni ada kesempatan sikit nak menulis. Itupun sebab seronok tengok anakanda Fateh teruja dengan Majalah Inspektor Jawi ni. Majalah ni dah lama saya beli, tapi sengaja simpan untuk aktiviti cuti sekolah ni. Tambahan pula sepupunya Fauzan akan bercuti di rumah kami. Jadi adalah aktiviti bersama nanti kan. Cadangan asalnya…

Continue reading
Siri Buku Ibu Ajarku Jawi
in Review

Kelebihan Siri Buku Ibu Ajarku Jawi

Alhamdulillah semalam selesai penghantaran batch pertama untuk preorder Siri Buku Ibu Ajarku Jawi. Jika sebelum ini saya hanya uruskan jualan melalui dropship, tapi kali ini saya cuba untuk borong stok terus dari pembekal. Alhamdulillah, sambutan memberangsangkan. Ramai rupanya ibubapa yang tercari-cari buku bacaan jawi yang menarik seperti ini. Ramai juga ibubapa yang berkongsi pengalaman menggunakan buku ini kepada anak-anak mereka. Ada anak yang sudah menguasai bacaan jawi dengan menghabiskan 7 buah buku ini dalam masa seminggu. Mengagumkan. Kebiasaannya buku ini digunakan di tadika, kerana itu agak sukar untuk menemui buku ini di kedai-kedai buku. Siri Buku Ibu Ajarku Jawi ini…

Continue reading
3kertas3krayon3penselwarna
in Ilmu Keibubapaan

5 sebab Buku “3 kertas, 3 krayon dan 3 Pensel Warna” EKSLUSIF!

Alhamdulillah hari ni di Pulau Pinang masih dalam mood bercuti, sempena Awal Muharram 1438 yang jatuh pada hari Ahad. Ramai juga yang ambil kesempatan cuti ¬†hujung minggu yang panjang ni untuk pulang ke kampung dan bercuti ke tempat-tempat menarik. Kami anak beranak menghabiskan cuti di sekitar rumah saja, maklumlah Pulau Pinang kan pulau pelancongan. ūüėÄ Hanya bawa anak bersiar-siar pada waktu petang menikmati keindahan alam sambil menghirup angin laut.   Oh ya,sekarang ni saya tengah ‘tenggelam’ dengan satu buku keibubapaan yang sangat best! Buku ni hasil kompilasi tulisan Adlil Rajiah ; blogger terkenal di¬†saatkukaupilih.blogspot.com. Buku ni masa mula-mula saya tengok…

Continue reading
in Umum

Majalah AULAD terbaik!

Kawan-kawan mesti biasa nampak kan majalah ni kat pasaran. Alhamdulillah ia bahan bacaan yang ‘hot’ kat rumah saya. Seawal dari bukak sampul pos tu lagi anak-anak dah excited. Belek satu2 mukasurat sampai habis. Dah siap ‘check’ semua mukasurat, mula la seisi abah/ummi bacakan ruangan2 komik yang ada. Lepas tu si abang akan ambil pensel dan buat semua aktiviti2 yang ada dalam tu. Aktiviti dalam ni memang menyeluruh dari bahasa, matematik, kreativiti dan penerapan amal islami. Jadi jangan silap keluarkan majalah baru waktu malam, nanti jenuh la tunggu beliau ‘stay up’ Tak cukup dengan tu adiknya akan usung majalah ni setiap…

Continue reading
Close