4 Tips elak anak cepat lupa semasa belajar membaca

Cuti sekolah akhir tahun 2016 sudah semakin hampir ke penghujungnya. Bagaimana dengan cuti ibu bersama anak-anak? Semoga ia menjadi percutian yang dapat memenuhi bank emosi kita buat meneruskan perjuangan hidup ini, in syaa Allah. Selain mengisi masa dengan bercuti, ramai juga ibubapa yang mengambil peluang untuk mengukuhkan pengusaan anak-anak dalam bidang ilmu tertentu terutamanya kemahiran […]

Sambutan Hari bapa ‘tiba-tiba’

Kejutan hari bapa

Semalam anakanda Fateh susun buku-buku yang dia nak baca setempat. Dia pun mulalah baca dengan khusyuk. Tengah dia belek komik, tiba-tiba ja cakap nak bungkus hadiah untuk abah. Saya pun cakap buat ja la. Memang takda apa nak buat kan. Dia pun belek dekat rak buku abah, dapatlah satu buku yang abah hari-hari baca ni. -_- Terus ketung-ketang […]

Ibu Risau Anak Belum Pandai Membaca

Ibu ajar anak membaca

Pagi semalam saya sempat bertemu dengan teman serumah semasa zaman bujang dulu. Sambil bertukar-tukar cerita terselit juga topik berkaitan anak-anak. Kebetulan anak-anak kami hampir sebaya. Jadi isu-isu perkembangannya pun sekitar topik yang sama. Antara kerisauan yang disuarakan oleh beliau ialah mengenai isu anak boleh membaca. Ya, sebenarnya kerisauan ini memang sangat biasa menghantui ibu-ibu muda […]

Minat membaca VS Pandai membaca

Mana lagi penting? Hasil dari survey rakan-rakan facebok, 9/10 daripada ibu2 berpendapat MINAT membaca lebih penting dari PANDAI membaca. Pengalaman saya sebagai ibu, memupuk MINAT MEMBACA perlu dilakukan seawal mungkin. Bermula dengan anak sukakan buku, diikuti dengan minat nak tahu kandungan buku. Semasa anak sulung (Fateh)dulu, saya tidak meletakkan apa-apa matlamat untuk AJAR MEMBACA. Tapi […]

Majalah AULAD terbaik!

Kawan-kawan mesti biasa nampak kan majalah ni kat pasaran. Alhamdulillah ia bahan bacaan yang ‘hot’ kat rumah saya. Seawal dari bukak sampul pos tu lagi anak-anak dah excited. Belek satu2 mukasurat sampai habis. Dah siap ‘check’ semua mukasurat, mula la seisi abah/ummi bacakan ruangan2 komik yang ada. Lepas tu si abang akan ambil pensel dan […]