Tag

educational toys

in Review

Pengalaman menggunakan Liquid Chalk

Semalam saya bagi peluang kepada anakanda Faqihah cuba gunakan liquid chalk ini. Walaupun sebenarnya dia dah tak perlu pun liquid chalk ni. Dia dah besar dan tiada masalah alahan habuk, alhamdulillah. Tapi sebab nak ambil ‘feel’ menggunakan produk, jadi saya pun korbankan lah sebatang liquid chalk untuknya. šŸ˜› Mula-mula guna tu heran jugak, eh kenapa tak keluar dakwat ni. Tak kan keras kat dalam kot. Goncang-goncang ada ja bunyi. Belek kat pen ooo..dah diberi cara untuk untuk. Mula-mula goncangkan pen. Ada la bunyi guli macam kat liquid paper tu. Lepas tu kena tekan mata pen tu beberapa kali sampai dakwat…

Continue reading
Related posts
in Review
Liquid Chalk Atasi Masalah Kabur Berhabuk
14 April 2017
in Review
Kegunaan Blackboard Sticker
13 April 2017
in Review
Cara Pasang Blackboard Sticker
12 April 2017
in Review

Blackboard Sticker, Pilihan Ibubapa Bijak

It’s Monday! Alhamdulillah, kita diberi peluang untuk merasai lagi nikmat kehidupan. Peluang untuk betulkan kelemahan lepas. Peluang untuk cuba idea-idea baru. Dan peluang untuk terus mengejar harapan dan impian yang sudah tersemat di sanubari. Ini semua adalah rezeki kurniaannya, dan bukan semua orang akan dapat peluang yang sama. Alhamdulillah..Alhamdulillah..Alhamdulillah. Hari ini saya mulakan dengan semangat baru untuk berkongsi kebaikan satu lagi educational tools yang sangat memudahkan ibubapa. Sebut pasal Ā beraktiviti dengan anak-anak mestilah nak tulis dan lukis kan. Kebiasaan kita guna whiteboard berkaki. Tapi nak dapatkan satu set whiteboard berkaki tu memang jenuh nak menabungkan. Kalau kecik sangat dah terhad…

Continue reading
Related posts
in Aktiviti Anak, Ilmu Keibubapaan
5 Senaman untuk Mudahkan Ajar Anak Menulis
18 March 2020
in Review
Majalah Inspektor JAWI, Pilihan Belajar Jawi secara Interaktif
9 June 2017
in Review
Pengalaman menggunakan Liquid Chalk
19 April 2017
in Review

Knob Puzzle Bahasa Arab

Alhamdulillah dah selesai urusan pengeposan untuk hari ini. Setiap hari urusan pos menjadi agenda penting bagi peniaga online macam saya. Kerana ia adalah amanah penting yang perlu dilangsangkan setelah pelanggan membuat bayaran. Selesai ja urusan pos rasa macam terangkat batu besar atas kepala. Fuh.. Tenang tu kadang sampai lupa nak update tracking number.. šŸ˜› Minggu ni masih ramai ibubapa yang rebut peluang dapatkan mainan Genius Art pada harga promosi pengenalan. Mainan yang agak baru masuk ke pasaran Malaysia ini mendapat sambutan yang hangat kerana keunikannya yang tersendiri. Itulah yang seronoknya dengan dunia educational toys ni, banyak produk-produk baru yang selalu…

Continue reading
Related posts
in Review
Ujian Diagnostik Jawi Dah Hampir?
6 February 2018
in Review
Majalah Inspektor JAWI, Pilihan Belajar Jawi secara Interaktif
9 June 2017
in Review
Belajar Jawi dengan Kaedah Pandang dan Sebut
23 May 2017
in Ilmu Keibubapaan, Review

Kebaikan bermain objek kecil kepada kanak-kanak

Selalu ibubapa risau nak bagi anak main benda kecil-kecil kan. Sama lah saya pun, risau tengok anak pegang benda kecil. Sebab tau dah, nanti mesti nak masukkan dalam mulut. Ya lah, itu kan proses perkembangan sensori anak. Semua benda dia nak teroka guna mulut. Namun kerisauan ini tak sepatutnya kita jadikan alasan untuk menafikan keperluan anak untuk merangsang perkembangan anak. Peluang memegang objek kecil dapat merangsang perkembangan otot-otot pada tangan. Ia sangat penting bagi memastikan perkembangan motor halus yang optimum. Selain itu mainan bersaiz kecil juga memerlukan fokus yang tinggi. Jika tidak tujuan mainan tersebut akan sukat dicapai. Seperti mainan…

Continue reading
Related posts
in Review
Pengalaman menggunakan Liquid Chalk
19 April 2017
in Review
Blackboard Sticker, Pilihan Ibubapa Bijak
10 April 2017
in Review
Knob Puzzle Bahasa Arab
7 April 2017
in Review

Genius Art

Dah lama saya tak berkongsi mengenai educational toys di sini. Baru-baru ni saya banyak kongsikan mengenai set belajar membaca dan menulis. Alhamdulillah, mutakhir ini semakin banyak bahan-bahan yang interaktif siap tersedia untuk memudahkan ibubapa membuat aktiviti bersama anak-anak. Seronok tengok ibubapa semakin cakna dengan pendidikan awal anak-anak. Cuma untuk anak di bawah usia 4 tahun, keutaamaan adalah dengan dedahkan anak-anak dengan aktiviti yang merangsang perkembangan motor dan daya fokus anak. Pendedahan ini penting supaya anak-anak mempunyai kemahiran mengurus diri yang baik dan dapat mengikuti aktiviti pembelajaran dengan lebih bersedia. Salah satu educational toys yang sedang hangat di dalam pasaran adalah…

Continue reading
Related posts
in Aktiviti Anak, Ilmu Keibubapaan
5 Senaman untuk Mudahkan Ajar Anak Menulis
18 March 2020
in Review
Pengalaman menggunakan Liquid Chalk
19 April 2017
in Review
Liquid Chalk Atasi Masalah Kabur Berhabuk
14 April 2017
in BIJAK NIAGA

Belajar berniaga di Gerai Jualan

Lenguh berdiri dan angkat barang masih terasa, namun saya seronok nak berkongsi pengalaman berharga semalam. Ini adalah pengalaman pertama saya membuka gerai jualan yang prosesnya dari awal hingga akhir saya uruskan sendiri. Sebelum ni saya hanya ada pengalaman menumpang gerai orang lain atau berkongsi gerai jualan. Memang agak meletihkan namun saya seronok melalui pengalaman ini.Iya..semua perjalanan dalam bisnes adalah amat berharga, kerana setiap satunya unik dan memberi pengajaran yang tersendiri. Semalam saya meluangkan masa separuh hari di sambutan hari konvokesyen tadika Cerdik si Comel di dewan Mardi Kepala Batas, Pulau Pinang. Saya dapat peluang membuka gerai jualan ini ketika berurusan…

Continue reading
Related posts
in BIJAK NIAGA
5 Tips Sentiasa Bersemangat dalam Bisnes
23 December 2019
in BIJAK NIAGA
Tips Urus Masa di Dapur bagi Wanita Bekerja dari Rumah
14 October 2019
in Agen Tasneem Naturel
Tips Penting untuk Wanita Berjaya dalam Bisnes Online
21 September 2019
in Review

Apa Perbezaan Mainan Bead Maze Yang Ada Dalam Pasaran

Alhamdulillah, ibubapa sekarang semakin sedar mengenai kepentingan mendedahkan anak dengan mainan pendidikan (educational toys) sejak bayi. Harga tidak lagi menjadi isu kerana ibubapa sedar kebaikan yang akan anak perolehi. 3 tahun lalu memang agak sukar saya nak menerangkanĀ Kebaikan bermain Bead MazeĀ ini. Namun hari ini, kebanyakan kanak-kanak pernah bermain dengannya samada di rumah sendiri, di taska mahupun tempat mainan awam. Semalam ada ibu yang tanya apa beza antara 3 model bead maze/labyrinth ni. Ok, sebelum tu yang penting ialah TUJUAN kita nak bagi anak mainan bead maze ni. Mainan ini direka untuk melatih daya fokus anak. Anak akan fokus pada pergerakan…

Continue reading
Related posts
in Review
Pengalaman menggunakan Liquid Chalk
19 April 2017
in Review
Blackboard Sticker, Pilihan Ibubapa Bijak
10 April 2017
in Review
Knob Puzzle Bahasa Arab
7 April 2017
in Review

Uniknya mainan Labyrinth

Teks : Sakinah Hamid Foto : Sakinah Hamid Kali pertama saya lihat mainan labyrinth ini ialah di sebuah klinik kanak-kanak. Persepsi pertama saya, apalah faedah mainan ni, berpintal-pintal! Dan ia berlalu begitu sahaja. Sampailah suatu hari saya terdengar satu rancangan di radio ikim.fm mengenai rangsangan untuk mengajar anak membaca. Tetamu jemputan ketika itu ialah penulis siri buku cepat membaca yang laris di Malaysia – Siri Fonik Bacalah AnakkuĀ iaitu Tuan Othman Ahamad. Selain teknik khusus untuk anak memahami fonik, Tuan Othman juga mendedahkan akitiviti rangsangan untuk anak cepat membaca. Antara yang dicadangkan ialah Mainan puzzleĀ dan Labyrinth/bead maze ini. Rasionalnya, anak yang…

Continue reading
Related posts
in Review
Pengalaman menggunakan Liquid Chalk
19 April 2017
in Review
Blackboard Sticker, Pilihan Ibubapa Bijak
10 April 2017
in Review
Knob Puzzle Bahasa Arab
7 April 2017
in Umum

Menggilap Keyakinan Diri Sejak Kecil

Teks : Sakina Hamid Foto : Sakinah Hamid & Google Keyakinan diri adalah aset penting kepada seseorang individu. Pelbagai teori, modul, seminar wujud dimana-mana untuk membimbing individu mempunyai keyakinan diri yang lebih tinggi. Dan terlalu banyak kos dikeluarkan untuk membangunkan keyakinan diri individu dalam masyarakat kita. Namun hakikatnya, keyakinan diri adalah satu nilai yang hadir secara semulajadi dalam setiap individu. Jika dilihat kepada proses tumbesaran kanak-kanak, mereka mempunyai keyakinan diri yang tinggi dalam mencuba sesuatu. Tidak ada rasa ragu-ragu mahupun rasa bersalah jika melakukan kesilapan dalam kehidupan harian. Namun hanya setelah mereka terdedah bahawa sesuatu tindakan itu adalah ‘salah’, mereka…

Continue reading
Related posts
in Review
Pengalaman menggunakan Liquid Chalk
19 April 2017
in Review
Blackboard Sticker, Pilihan Ibubapa Bijak
10 April 2017
in Review
Knob Puzzle Bahasa Arab
7 April 2017
in Ilmu Keibubapaan

Bermain Merangsang Perkembangan Bahasa

Teks : Sakina Hamid Foto : Sakina Hamid & Google Perkembangan bahasa adalah satu elemen penting yang perlu diberi perhatian dalam perkembangan kanak-kanak. Tanpa rangsangan yang betul, proses perkembangan bahasa akan menjadi lewat dari kebiasaan walaupun kanak-kanak tersebut normal. Jadi setiap ibubapa perlu meemastikan anak-anak sentiasa mendapat rangsangan untuk perkembangan bahasa yang betul. Perkembangan bahasa kanak-kanak berkembang dengan pesat semasa bermain. Dah sememangnya fitrah anak kecil adalah bermain, jadi di situ jugalah proses perkembangan bhasa akan berlaku. Mari kita lihat bagaimana bermain dapat merangsang perkembangan bahasa kanak-kanak. 1) Kosa kata baru Apabila mula bermain, sebutkan nama mainan tersebut sambil tunjukkan…

Continue reading
Related posts
in Ilmu Keibubapaan
Kolik antara Punca Anak Menangis Waktu Malam
8 January 2019
in Ilmu Keibubapaan
Bahaya narsisisme pada pembentukan sikap anak
6 December 2018
in Ilmu Keibubapaan, Tasneem Naturel
Cecair enema, ubat sembelit paling cepat berkesan
9 November 2018
in Ilmu Keibubapaan

3 Teknik untuk Galakkan Anak Berkongsi

Teks : Sakina Hamid Foto : Sakina Hamid Anak berebut mainan adalah sesuatu yang menjengkelkan perasaan ibubapa. Dan seringkali juga ibubapa mengambil inisiatif untuk membeli mainan yang sama bagi setiap anak. Ia mungkin sesuai bagi mainan tertentu, namun bagi mainan yang boleh dimainkan bersama sebaiknya kita mengambil peluang itu untuk melatih anak berkongsi mainan. Kemahiran berkongsi adalah penting bagi semua orang. Ia sesuatu yang mengambil masa untuk diterapkan. Jadi adalah sangat bagus apabila ibubapa sendiri menerapkannya berbanding membiarkan anak membesar dengan sikap enggan berkongsi sehingga ke alam persekolahan. 3 teknik untuk galakkan anak berkongsi mainan ini sesuai dipraktikkan apabila ada…

Continue reading
Related posts
in Review
Pengalaman menggunakan Liquid Chalk
19 April 2017
in Review
Blackboard Sticker, Pilihan Ibubapa Bijak
10 April 2017
in Review
Knob Puzzle Bahasa Arab
7 April 2017
in Ilmu Keibubapaan, Review

Anak Suka Sepahkan Mainan? Ikuti 5 Tips Anak Tak Cepat Jemu dengan Mainan

Sebagai ibubapa pasti rasa kecewa bila lihat mainan anak-anak berhabuk tak terusik. Ataupun anak sepah mainan semua kemudian tinggalkan begitu saja. Langsung tak endah nak main ke, nak kemas ke. Pernah jadi macam tu tak? Kalau pernah mungkin boleh cuba tips anak tak cepat jemu dengan mainan ni. Tips ni diambil dari ‘orang lama-lama’ dan sudah saya praktikkan hampir 5 tahun. Alhamdulillah ia berkesan untuk anak-anak saya. Jom saya kongsikan tips nya. 1)Ā Simpan mainan mengikut set Ini sangat membantu untuk anak mengoptimumkan penggunaan mainan. Memang anak akan mencampur pelbagai mainan semasa bermain, itu adalah cara mereka berkreativiti. Tapi semasa menyimpan…

Continue reading
Related posts
in Ilmu Keibubapaan
Kolik antara Punca Anak Menangis Waktu Malam
8 January 2019
in Ilmu Keibubapaan, Tasneem Naturel
Balm Calmtime Mudahkan Ibubapa Urus Anak Meragam
16 May 2018
in Ilmu Keibubapaan, Tasneem Naturel
5 Tips Anak Mudah Tidur Malam
11 May 2018
Close