Pengalaman menggunakan Liquid Chalk

LIQUIDchalk

Semalam saya bagi peluang kepada anakanda Faqihah cuba gunakan liquid chalk ini. Walaupun sebenarnya dia dah tak perlu pun liquid chalk ni. Dia dah besar dan tiada masalah alahan habuk, alhamdulillah. Tapi sebab nak ambil ‘feel’ menggunakan produk, jadi saya pun korbankan lah sebatang liquid chalk untuknya. šŸ˜› Mula-mula guna tu heran jugak, eh kenapa […]

Blackboard Sticker, Pilihan Ibubapa Bijak

blackboardsticker

It’s Monday! Alhamdulillah, kita diberi peluang untuk merasai lagi nikmat kehidupan. Peluang untuk betulkan kelemahan lepas. Peluang untuk cuba idea-idea baru. Dan peluang untuk terus mengejar harapan dan impian yang sudah tersemat di sanubari. Ini semua adalah rezeki kurniaannya, dan bukan semua orang akan dapat peluang yang sama. Alhamdulillah..Alhamdulillah..Alhamdulillah. Hari ini saya mulakan dengan semangat […]

Knob Puzzle Bahasa Arab

knobpuzzlearab

Alhamdulillah dah selesai urusan pengeposan untuk hari ini. Setiap hari urusan pos menjadi agenda penting bagi peniaga online macam saya. Kerana ia adalah amanah penting yang perlu dilangsangkan setelah pelanggan membuat bayaran. Selesai ja urusan pos rasa macam terangkat batu besar atas kepala. Fuh.. Tenang tu kadang sampai lupa nak update tracking number.. šŸ˜› Minggu […]

Kebaikan bermain objek kecil kepada kanak-kanak

mushroomnail

Selalu ibubapa risau nak bagi anak main benda kecil-kecil kan. Sama lah saya pun, risau tengok anak pegang benda kecil. Sebab tau dah, nanti mesti nak masukkan dalam mulut. Ya lah, itu kan proses perkembangan sensori anak. Semua benda dia nak teroka guna mulut. Namun kerisauan ini tak sepatutnya kita jadikan alasan untuk menafikan keperluan […]

Genius Art

Geniusartmushroombutton

Dah lama saya tak berkongsi mengenai educational toys di sini. Baru-baru ni saya banyak kongsikan mengenai set belajar membaca dan menulis. Alhamdulillah, mutakhir ini semakin banyak bahan-bahan yang interaktif siap tersedia untuk memudahkan ibubapa membuat aktiviti bersama anak-anak. Seronok tengok ibubapa semakin cakna dengan pendidikan awal anak-anak. Cuma untuk anak di bawah usia 4 tahun, […]

Belajar berniaga di Gerai Jualan

Lenguh berdiri dan angkat barang masih terasa, namun saya seronok nak berkongsi pengalaman berharga semalam. Ini adalah pengalaman pertama saya membuka gerai jualan yang prosesnya dari awal hingga akhir saya uruskan sendiri. Sebelum ni saya hanya ada pengalaman menumpang gerai orang lain atau berkongsi gerai jualan. Memang agak meletihkan namun saya seronok melalui pengalaman ini.Iya..semua […]

Apa Perbezaan Mainan Bead Maze Yang Ada Dalam Pasaran

Bermain bead maze

Alhamdulillah, ibubapa sekarang semakin sedar mengenai kepentingan mendedahkan anak dengan mainan pendidikan (educational toys) sejak bayi. Harga tidak lagi menjadi isu kerana ibubapa sedar kebaikan yang akan anak perolehi. 3 tahun lalu memang agak sukar saya nak menerangkanĀ Kebaikan bermain Bead MazeĀ ini. Namun hari ini, kebanyakan kanak-kanak pernah bermain dengannya samada di rumah sendiri, di taska […]

Uniknya mainan Labyrinth

Mainan Labyrinth

Teks : Sakinah Hamid Foto : Sakinah Hamid Kali pertama saya lihat mainan labyrinth ini ialah di sebuah klinik kanak-kanak. Persepsi pertama saya, apalah faedah mainan ni, berpintal-pintal! Dan ia berlalu begitu sahaja. Sampailah suatu hari saya terdengar satu rancangan di radio ikim.fm mengenai rangsangan untuk mengajar anak membaca. Tetamu jemputan ketika itu ialah penulis […]

Menggilap Keyakinan Diri Sejak Kecil

Teks : Sakina Hamid Foto : Sakinah Hamid & Google Keyakinan diri adalah aset penting kepada seseorang individu. Pelbagai teori, modul, seminar wujud dimana-mana untuk membimbing individu mempunyai keyakinan diri yang lebih tinggi. Dan terlalu banyak kos dikeluarkan untuk membangunkan keyakinan diri individu dalam masyarakat kita. Namun hakikatnya, keyakinan diri adalah satu nilai yang hadir […]

Bermain Merangsang Perkembangan Bahasa

Teks : Sakina Hamid Foto : Sakina Hamid & Google Perkembangan bahasa adalah satu elemen penting yang perlu diberi perhatian dalam perkembangan kanak-kanak. Tanpa rangsangan yang betul, proses perkembangan bahasa akan menjadi lewat dari kebiasaan walaupun kanak-kanak tersebut normal. Jadi setiap ibubapa perlu meemastikan anak-anak sentiasa mendapat rangsangan untuk perkembangan bahasa yang betul. Perkembangan bahasa […]

3 Teknik untuk Galakkan Anak Berkongsi

Anak berkongsi bermain

Teks : Sakina Hamid Foto : Sakina Hamid Anak berebut mainan adalah sesuatu yang menjengkelkan perasaan ibubapa. Dan seringkali juga ibubapa mengambil inisiatif untuk membeli mainan yang sama bagi setiap anak. Ia mungkin sesuai bagi mainan tertentu, namun bagi mainan yang boleh dimainkan bersama sebaiknya kita mengambil peluang itu untuk melatih anak berkongsi mainan. Kemahiran […]

Anak Suka Sepahkan Mainan? Ikuti 5 Tips Anak Tak Cepat Jemu dengan Mainan

Sebagai ibubapa pasti rasa kecewa bila lihat mainan anak-anak berhabuk tak terusik. Ataupun anak sepah mainan semua kemudian tinggalkan begitu saja. Langsung tak endah nak main ke, nak kemas ke. Pernah jadi macam tu tak? Kalau pernah mungkin boleh cuba tips anak tak cepat jemu dengan mainan ni. Tips ni diambil dari ‘orang lama-lama’ dan […]