Tag

homeschool

in Review

Majalah Inspektor JAWI, Pilihan Belajar Jawi secara Interaktif

Bulan Ramadan ni mencabar betul nak cari waktu yang sesuai menulis di blog. Sebelum ni idea mencurah-curah nak menulis lepas solat subuh. Tapi bila bulan Ramadan waktu ni lah paling mencabar nak celik mata. Kalau nak elak dari tertidur memang kena elakkan aktiviti pasif macam mengadap komputer ni. ^_^ Alhamdulilah pagi ni ada kesempatan sikit nak menulis. Itupun sebab seronok tengok anakanda Fateh teruja dengan Majalah Inspektor Jawi ni. Majalah ni dah lama saya beli, tapi sengaja simpan untuk aktiviti cuti sekolah ni. Tambahan pula sepupunya Fauzan akan bercuti di rumah kami. Jadi adalah aktiviti bersama nanti kan. Cadangan asalnya…

Continue reading
Related posts
in Review
Ujian Diagnostik Jawi Dah Hampir?
6 February 2018
in Ilmu Keibubapaan, Review
Kelebihan Pakej Bacalah Anakku
5 December 2017
in Review
5 Kaedah Cepat Membaca yang Terbukti Berkesan
4 December 2017
in Review

Cara Pasang Blackboard Sticker

Alhamdulillah semalam stok blackboard sticker dah sampai. Bukan setakat anak tak sabo, mak pun teruja jugak nak tengok macam mana la rupa paras benda ni. ­čśŤ Tapi ya la kan, apa-apa pun mak memang kena sentiasa teruja. Barulah anak-anak pun dapat auranya. Kalau mak pun tengok gitu-gitu ja, tak kan nak mengharap anak suka sendiri kan. Sampai ja kat rumah semalam saya dah terlupa pasal blackboard sticker ni. Banyak urusan lain lagi nak buat kan. Tup-tup dengar 2 beradik tu dah bising macam mana nak tulis en. Keluar tengok siap bentang atas lantai dah. Adoi la anak, mujur la bukan…

Continue reading
Related posts
in Aktiviti Anak, Ilmu Keibubapaan
5 Senaman untuk Mudahkan Ajar Anak Menulis
18 March 2020
in Review
Majalah Inspektor JAWI, Pilihan Belajar Jawi secara Interaktif
9 June 2017
in Review
Pengalaman menggunakan Liquid Chalk
19 April 2017
in Review

Blackboard Sticker, Pilihan Ibubapa Bijak

It’s Monday! Alhamdulillah, kita diberi peluang untuk merasai lagi nikmat kehidupan. Peluang untuk betulkan kelemahan lepas. Peluang untuk cuba idea-idea baru. Dan peluang untuk terus mengejar harapan dan impian yang sudah tersemat di sanubari. Ini semua adalah rezeki kurniaannya, dan bukan semua orang akan dapat peluang yang sama. Alhamdulillah..Alhamdulillah..Alhamdulillah. Hari ini saya mulakan dengan semangat baru untuk berkongsi kebaikan satu lagi educational tools yang sangat memudahkan ibubapa. Sebut pasal ┬áberaktiviti dengan anak-anak mestilah nak tulis dan lukis kan. Kebiasaan kita guna whiteboard berkaki. Tapi nak dapatkan satu set whiteboard berkaki tu memang jenuh nak menabungkan. Kalau kecik sangat dah terhad…

Continue reading
Related posts
in Aktiviti Anak, Ilmu Keibubapaan
5 Senaman untuk Mudahkan Ajar Anak Menulis
18 March 2020
in Review
Majalah Inspektor JAWI, Pilihan Belajar Jawi secara Interaktif
9 June 2017
in Review
Pengalaman menggunakan Liquid Chalk
19 April 2017
in Aktiviti Anak, Ilmu Keibubapaan

Melatih Anak Menulis Nama Sendiri

Februari sudah semakin hampir ke penghujungnya. bermakna sudah hampir 2 bulan juga saya homeschool anakanda Faqihah sepenuhnya. Alhamdulillah setakat ini masih belum ada tanda-tanda dia mahu ke sekolah. Pengalaman dia menolak ke sekolah selepas didaftarkan ke sebuah montessori tahun lepas menjadikan saya serik nak hantar dia ke sekolah. Ya lah, yuran pun mahal sekarang kan. Dah daftar hari-hari minta tak nak pergi sekolah pulak. Adoi.. Tapi Alhamdulillah saya nampak dia selesa berada di rumah. Saya tidaklah sediakan aktiviti yang menarik pun untuknya. Tapi dia sendiri pandai mewujudkan aktiviti yang dia nak buat. Jadi saya hanya selit-selitkan aktiviti pembelajaran sahaja semasa…

Continue reading
Related posts
in Aktiviti Anak, Ilmu Keibubapaan
5 Senaman untuk Mudahkan Ajar Anak Menulis
18 March 2020
in Aktiviti Anak
Taman Metropolitan Relau, Tempat Rekreasi Menarik untuk Kanak-kanak di Penang
24 February 2020
in Aktiviti Anak
Anak Suka Kira Duit Raya
25 June 2018
in Ilmu Keibubapaan, Umum

Cara install tulisan putus-putus di MC word

Alhamdulillah sekarang ni anakanda Faqihah tengah seronok menulis. Lepas lukis-lukis dia akan datang kat saya tanya ejaan itu ini nak masukkan pada dialog lukisan dia. Satu hari saya dapat idea, saya tuliskan dengan tulisan putus-putus. Boleh jadikan aktiviti menulis untuk dia kan. Nampak dia suka dengan cara tu. Tapi bila banyak-banyak jenuh jugak mak nak tulis satu-satu kan. Lambat. Biasalah mak, semua nak cepat kan. -_- Satu hari masa dok baca-baca mengenai teknik ajar anak menulis, saya terjumpa cara untuk install tulisan putus-putus ni pada microsoft word. Masya Allah, senangnya. Tak terfikir pulak sebelum ni kan. Jadi saya pun terus…

Continue reading
Related posts
in Aktiviti Anak, Ilmu Keibubapaan
5 Senaman untuk Mudahkan Ajar Anak Menulis
18 March 2020
in Review
Majalah Inspektor JAWI, Pilihan Belajar Jawi secara Interaktif
9 June 2017
in Review
Liquid Chalk Atasi Masalah Kabur Berhabuk
14 April 2017
in Aktiviti Anak, Ilmu Keibubapaan

Kemahiran menulis anak 2 tahun

Baru-baru ini ada seorang ibu bertanya kepada saya. Anaknya yang berusia 2 tahun sudah mula menggunakan pensel. Tapi tak nampak bentuk pun apa yang dilukisnya. Kalau suruh ikut tulisan garis putus-putus pun tak nak. Tapi anak itu boleh menceritakan apa yang dilukisnya. Pertanyaan ibu ini normal. Saya sendiri semasa anak sulung tertanya-tanya, apa lah yang anakanda Fateh suka conteng ni. Tak nampak bentuk pun, tapi dia selalu buat. Nampak dia sangat berminat dengan aktiviti tu. Jadi kita sebagai ibu biar ja la kan. Sampailah satu hari saya baca buku “Didik Anak Jadi Pintar tulisan Rohani Sheikh Omar. Dalam buku ini…

Continue reading
Related posts
in Aktiviti Anak, Ilmu Keibubapaan
5 Senaman untuk Mudahkan Ajar Anak Menulis
18 March 2020
in Aktiviti Anak, Ilmu Keibubapaan
Tips Penting Asah Bakat Anak Pandai Melukis
4 January 2020
in Ilmu Keibubapaan
3 Teknik Rangsang Anak Suka Bertanya
2 May 2018
in Ilmu Keibubapaan, Pengalaman hidup

Menyemai Tanggungjawab Dalam Diri Anak Kecil

Semalam saya kongsikan gambar ini di facebook peribadi saya. Alhamdulillah banyak respon yang saya terima dari ibu-ibu lain. Rata-rata menyokong dan ramai juga baru tersedar ianya adalah sesuatu yang penting dalam perkembangan anak-anak. Ya, saya sebenarnya agak kecewa apabila melihat ibubapa yang sehabis baik buat semua benda kepada anak-anak. Sedapatnya anak celik mata semuanya sudah tersedia dengan sempurna. Dari baju yang siap diletak depan mata anak, botol air pun kita isikan air, buku sekolah pun kita kena belek jadual dan segala sesuatu kita yang atur. Saya tidak katakan itu salah, tapi pada pandangan saya ia tidak membentuk peribadi bertanggungjawab dalam…

Continue reading
Related posts
in Aktiviti Anak, Ilmu Keibubapaan
Tips Penting Asah Bakat Anak Pandai Melukis
4 January 2020
in Ilmu Keibubapaan
Bahaya narsisisme pada pembentukan sikap anak
6 December 2018
in Ilmu Keibubapaan, Tasneem Naturel
Cecair enema, ubat sembelit paling cepat berkesan
9 November 2018
in Ilmu Keibubapaan

3 Tips Mengajar Anak Secara Santai

Teks : Sakina Hamid Foto : Sakina Hamid + Mulakan seawal mungkin Sebaiknya ketika anak masih belum pandai menolak. Kerana itu terdapat banyak bahan-bahan rangsangan untuk bayi dalam bentuk kad imbas dan buku. Kerana pada usia bayi, anak belum ada reflex menolak. Mereka akan serap apa sahaja yang kita tunjukkan walaupun belum memberi respon. Berbeza dengan anak yang sudah boleh bergerak sendiri dan bercakap. Mereka sudah ada idea untuk menolak apabila di ajak belajar. Namun yang penting proses pembelajaran mestilah menyeronokkan buat sekecil. Ia boleh diperhatikan daripada respon balas dan minat yang ditunjukkan oleh anak tersebut. + Letakkan bahan-bahan pengajaran…

Continue reading
Related posts
in Ilmu Keibubapaan
Bahaya narsisisme pada pembentukan sikap anak
6 December 2018
in Ilmu Keibubapaan, Tasneem Naturel
Cecair enema, ubat sembelit paling cepat berkesan
9 November 2018
in Ilmu Keibubapaan
Bila Waktu Terbaik Kenalkan Allah kepada Anak?
28 May 2018
in Umum

KU MENGHITUNG BINTANG..

Macam lirik lagu pulak ya. Aktiviti petang ni penuh warna warni lagi ceria, mood hapdet blog pun cherioos gitew..ahaks. Aktiviti ni simple ja, boleh ja gun apa-apa bahan yang sesuai. Kebetulan saya ada bintang-bintang di langit ni, guna ja la. Ni langkah-langkah aktivitinya. 1) lekat doublesided selotep pada kadbod dengan saiz berbeza 2) Lawan lekat2 objek kecik pada selotep tu. Sebanyak mana yang muat lah. 3) Siap lekat boleh mulakan aktiviti mengira, dan tulis nombor tu. 4) Siap tulis boleh nyanyi lagu ‘ satu dua tiga’, ‘one two three’, dll yang sesuai. Saya suka nyanyi lagu ni. Satu satu saya…

Continue reading
Related posts
in Aktiviti Anak, Ilmu Keibubapaan
5 Senaman untuk Mudahkan Ajar Anak Menulis
18 March 2020
in Aktiviti Anak
Taman Metropolitan Relau, Tempat Rekreasi Menarik untuk Kanak-kanak di Penang
24 February 2020
in Aktiviti Anak
Anak Suka Kira Duit Raya
25 June 2018
in Umum

MAINAN ANAK BERTERABUR?

Sesekali boleh la cuba idea ni. 1) Colour sorting Minta anak pilih warna masing, mak pun pilih jugak. Lumba sapa yang dapat kumpulkan semua warna pilihannya dengan cepat. Yang bestnya masa main ni Fateh sorang ja bersemangat, jadi cepat la dia kumpulkan semua. Dah siap tu dia pulak yang bersemangat kumpulkan untuk Faqihah dengan ummi sekali. Kesimpulannya semua ‘color sorting’ tu dia yang buat. 2) Counting Dah siap kumpulkan, kira kira pulak sapa yang paling banyak. Ni kalau anak dah ada semangat berlumba kena pastikan item tu lebih kurang bilangannya ikut warna. Ataupun kena hadkan masa untuk peringkat colour sorting…

Continue reading
Related posts
in Aktiviti Anak, Ilmu Keibubapaan
5 Senaman untuk Mudahkan Ajar Anak Menulis
18 March 2020
in Aktiviti Anak
Taman Metropolitan Relau, Tempat Rekreasi Menarik untuk Kanak-kanak di Penang
24 February 2020
in Aktiviti Anak
Anak Suka Kira Duit Raya
25 June 2018
in Ilmu Keibubapaan, Review

Cara rangsang perkembangan bahasa sejak bayi

“Puan, anak saya umur 8 bulan. Apa mainan yang sesuai dengan anak saya?” Ini adalah soalan lazim yang saya terima sedari awal saya menceburi bidang bisnes pendidikan. Semua ibubapa menginginkan yang terbaik untuk anak-anaknya. Dan memenuhi keperluan anak-anak mengikut usia adalah salah satu usaha ibubapa menggilap kecemerlangan anak-anak, in syaa Allah. Sebenarnya ada beberapa persoalan asas yang perlu ibubapa fahami. Mainan hanyalah alat untuk anak-anak belajar sesuatu melaluinya. Apa yang lebih penting ialah apa matlamat perkembangan yang ibubapa mahu capai dari aktiviti-aktivti bersama anak. Adakah nak anak lebih kreatif, anak belajar asas membaca, pendedahan awal mengira atau untuk menggilap IQ…

Continue reading
Related posts
in Aktiviti Anak, Ilmu Keibubapaan
Tips Penting Asah Bakat Anak Pandai Melukis
4 January 2020
in Ilmu Keibubapaan
Kolik antara Punca Anak Menangis Waktu Malam
8 January 2019
in Ilmu Keibubapaan, Tasneem Naturel
Balm Calmtime Mudahkan Ibubapa Urus Anak Meragam
16 May 2018
Close