Tag

Tasneem Naturel

in Ilmu Keibubapaan, Tasneem Naturel

Cara Hilangkan Kembung Perut Bayi secara Selamat dan Mudah

Anak kembung adalah situasi yang sangat merimaskan bagi ibubapa yang ada anak kecil. Tangisan anak yang berpanjangan boleh menyebabkan ibubapa menjadi tak keruan dan boleh mengundang stress. Jadi semua ibubapa akan cuba mengelakkan dari berlakunya kembung pada anak terutamanya yang masih bayi. Punca bayi kembung perut Antara punca bayi kembung perut adalah cara penyusuan yang tidak betul. Posisi menyusu condong dan saiz puting botol yang tidak sesuai (bagi bayi yang menggunakan botol untuk menyusu) menyebabkan banyak udara ditelan serta masalah kembung perut pada bayi. Farah Norashiyqin Abdul Halid (Pegawai Farmasi ) Selain itu, masalah ketidakhadaman, usus yang sensitif kepada protein…

Continue reading
Related posts
in Agen Tasneem Naturel
Ini Rahsia leader Bisnes Saya dapat kekal lama Berbisnes
3 August 2021
in Umum
Kedai Bayi dan Farmasi Jual Produk Tasneem Naturel di Kelantan
14 February 2021
in Agen Tasneem Naturel
Kedai Bayi dan Farmasi Jual Produk Tasneem Naturel di Pahang.
8 October 2020
in Ilmu Keibubapaan

7 Punca Bayi Menangis Malam, Doktor ini Berkongsi Pengalaman Lucu

Bayi menangis tanpa henti pada waktu malam memang boleh mengundang kerisauan di hati ibubapa. Tidak sedikit ibubapa yang hilang punca hingga terpaksa bawa anak ke pusat perubatan di waktu tengah malam. Namun seringkali juga berlaku bila sampai sahaja di klinik, bayi yang sudah menangis berjam-jam itu tiba-tiba senyap malah ada yang tidur nyenyak. Rasa macam tak masuk akal tapi itulah yang sering berlaku. Pengalaman ini juga dicatatkan oleh Dr Zubaidi di blog beliau. Doktor pernah dikunjungi ibubapa pada jam 4.30 pagi di pusat perubatan beliau. Ibubapa nya kusut anaknya sudah menangis tanpa henti selama 3 jam. Tapi bila sampai di…

Continue reading
Related posts
in Ilmu Keibubapaan, Tasneem Naturel
Pakej Newborn Tasneem Naturel, Persediaan Penting Sambut New Baby
13 March 2020
in Tasneem Naturel
Set Tidur Lena Tasneem penyelesaian untuk Masalah Bayi Susah Tidur
13 February 2020
in Ilmu Keibubapaan, Tasneem Naturel
Doktor Ini Kongsi 5 Cara Selamat Hilangkan Sembelit pada Bayi & Kanak-kanak
20 November 2019
in Tasneem Naturel

Pengedar Tasneem Naturel Kudat, Sabah

Assalamualaikum.. Haiii.. saya NOR HIDAYAH BT MOHD YUSOP. Mesra dengan panggilan Dae @ Dayah. Sekarang berumur 31 tahun dan ibu kepada 2 orang cahaya mata. Seorang lelaki (5 tahun) dan seorang perempuan (1 tahun 9bulan) Saya suri rumah bekerjaya. Sekarang seorang guru di Kudat, Sabah. Berasal dari Pahang dan menetap di Kudat hampir 7 tahun. Setiap hari masa kita banyak bersama dengan anak-anak murid di sekolah. Waktu cuti saya banyak habiskan masa dengan pokok-pokok. Suka menanam segala macam jenis pokok. Sukakan hijau-hijau, bau rumput. Doakan moga suatu hari nanti saya ada sebuah nursery pokok ya. Hehe.  Selain tu saya sangat suka…

Continue reading
Related posts
in Agen Tasneem Naturel
Ini Rahsia leader Bisnes Saya dapat kekal lama Berbisnes
3 August 2021
in Umum
Kedai Bayi dan Farmasi Jual Produk Tasneem Naturel di Kelantan
14 February 2021
in Agen Tasneem Naturel
Kedai Bayi dan Farmasi Jual Produk Tasneem Naturel di Pahang.
8 October 2020
in Ilmu Keibubapaan, Tasneem Naturel

Balm Calmtime Mudahkan Ibubapa Urus Anak Meragam

Mempunyai anak adalah impian setiap pasangan yang sudah berkahwin. Melayan kecomelan anak kecil memang kebahagiaan semua ibubapa. Namun bukan setiap masa anak akan kelihatan comel kan. Bila mereka mula meragam dan merengek tanpa sebab, ia mengundang gelisah pada kita. Tambah pula bila kita berada di luar atau bersama orang ramai. Ini semua cukup untuk membuatkan ibubapa risau untuk membawa anak kecil keluar. Sebenarnya ada kaedah semulajadi untuk tenangkan anak kecil yang kerap meragam dan menangis tanpa sebab. Jika lihat kebiasaan ibu-ibu kita akan sapu minyak pada bayi selepas mandikan bayi, Ia satu amalan yang dapat bantu bayi bertenang. Lagi bagus…

Continue reading
Related posts
in Ilmu Keibubapaan, Tasneem Naturel
Pakej Newborn Tasneem Naturel, Persediaan Penting Sambut New Baby
13 March 2020
in Tasneem Naturel
Set Tidur Lena Tasneem penyelesaian untuk Masalah Bayi Susah Tidur
13 February 2020
in Ilmu Keibubapaan, Tasneem Naturel
Doktor Ini Kongsi 5 Cara Selamat Hilangkan Sembelit pada Bayi & Kanak-kanak
20 November 2019
in Tasneem Naturel

Pengedar Tasneem Naturel Denai Alam

Assalamualaikum, Kak Asma berasal dari Kelantan kini menetap di Denai Alam, Selangor. Surirumah berbisnes dengan empat cahaya mata comel. Kak Asma dah lama berbisnes dari rumah. Mula terjebak dengan Tasneem Naturel Jun 2017 dan masih setia sehingga sekarang. Rasa seronok dapat bantu sebarkan kelebihan balm Tasneem Naturel kepada ibu-ibu yang memerlukan. Pengalaman sendiri menjaga 4 anak, lebih terurus dan mudah dengan adanya semua balm ini terutamanya balm calmtime. Lebih seronok bila pelanggan mesej ucapan terima kasih kerana memperkenalkan balm Tasneem Naturel kepada mereka. Masa lapang, Kak Asma suka menonton cerita televisyen, biasanya cerita penyiasatan yang menjadi pilihan. Sambil-sambil tu Kak…

Continue reading
Related posts
in Agen Tasneem Naturel
Ini Rahsia leader Bisnes Saya dapat kekal lama Berbisnes
3 August 2021
in Umum
Kedai Bayi dan Farmasi Jual Produk Tasneem Naturel di Kelantan
14 February 2021
in Agen Tasneem Naturel
Kedai Bayi dan Farmasi Jual Produk Tasneem Naturel di Pahang.
8 October 2020
in BIJAK NIAGA

Seronokkah Bekerja Dari Rumah?

Bila sembang pasal pendapatan tambahan, selalu orang cakap “Buat bisnes online la senang”. Dulu saya pun percaya dengan cakap-cakap tu, tapi bila dah terjun sendiri ke dunia bisnes, nak sebut ayat tu pun rasa dah tersekat di kerongkong. Tak la semudah bercakap kan. Cuma pada pandangan saya mulakan bisnes online ni lebih mudah dari bisnes tradisional sepenuhnya. Yang memerlukan kepada tempat untuk berniaga dan modal yang lebih besar. Bisnes online ada pilihan sistem dropship yang sangat menguntungkan sesiapa sahaja yang rebut peluang ini sebaiknya. Pengalaman 3 tahun dengan bisnes online, ia sangat menuntut masa kita di alam maya. Oleh kerana…

Continue reading
Related posts
in Ilmu Keibubapaan, Tasneem Naturel
Cara Hilangkan Kembung Perut Bayi secara Selamat dan Mudah
25 February 2019
in Ilmu Keibubapaan
7 Punca Bayi Menangis Malam, Doktor ini Berkongsi Pengalaman Lucu
9 January 2019
in Tasneem Naturel
Pengedar Tasneem Naturel Kudat, Sabah
17 May 2018
in Ilmu Keibubapaan

5 Tips Urus Anak Meragam Waktu Pagi

Pagi-pagi tadi saya turun ke padang permainan sekejap. Rutin harian, ambil angin pagi sambil senaman ringan sikit. Awal pagi juga adalah waktu yang bagus untuk buat teknik pernafasan dan visualisation. Cuma pagi ni ketenangan tu terganggu sikit dengan suara anak kecil jiran mengamuk. Saya selalu ja selisih dengan jiran ni, biasa anaknya ceria ja pagi-pagi. Pagi ni adalah sesuatu yang tak kena dengan emosinya, sampai ibunya terpaksa tunggu reda baru boleh bergerak keluar. Ya lah, nak dukung adik kecik lagi. Nak layan anak besar meronta lagi. Begitulah rencah awal pagi bila ada anak sedang membesar. Teringat 4 tahun dulu ketika…

Continue reading
Related posts
in BIJAK NIAGA
Tips Urus Masa di Dapur bagi Wanita Bekerja dari Rumah
14 October 2019
in Ilmu Keibubapaan, Tasneem Naturel
Cara Hilangkan Kembung Perut Bayi secara Selamat dan Mudah
25 February 2019
in Umum
Contoh Karangan Terbaik Bahasa Inggeris SPM yang boleh tukar markah ‘G’ kepada ‘A’!
10 January 2019
in Ilmu Keibubapaan

Bahaya Picit Hidung Anak Waktu Bagi Makan Ubat

Pagi tadi saya terbaca berita viral mengenai seorang bapa yang menggunakan spray hidung untuk atasi masalah hidung tersumbat. Tak sanggup nak tengok keseluruhan video. Tapi dari pemerhatian sepintas lalu, caranya jelas boleh mendatangkan bahaya kepada anak kecil. Ramai yang mengecam cara penggunaannya yang salah. Semoga beliau beroleh petunjuk bagaimana untuk menguruskan masalah kesihatan anak dengan lebih selamat. Isu ini mengingatkan kejadian yang berlaku pada saya sendiri. Saya tak sedar pun la. Tapi abah selalu sangat ulang-ulang kisah ni. Nampak jelas penyesalan di wajahnya. Asal ada topik pasal anak tak sihat ja mesti dia pun bukak cerita ni. 😣 Jadi saya kongsikan…

Continue reading
Related posts
in Tasneem Naturel
Spray Tidur Sleepy Pillow Mist, adakah berbahaya seperti ubat tidur?
14 November 2019
in Agen Tasneem Naturel
Pilihan Mudah dan Selamat selain Rawatan Sonotron untuk Bayi Sebulan Batuk Berkahak
3 October 2019
in Tasneem Naturel
Mandian bayi terbaik CF bath & Calm Bath
30 August 2019
in Ilmu Keibubapaan

Bahaya Penggunaan Vicks Untuk Bayi

Bagi saya yang lahir di era 80-an, penggunaan vicks adalah terlalu biasa. Sejak kenal dunia, kami akan menggunakan vicks setiap kali selsema. Boleh dikatakan setiap rumah pasti ada vicks dalam simpanan. Namun apabila zaman berubah, kita perlu belajar untuk terima hakikat apa yang kita sudah lama amalkan itu tidak sesuai untuk diteruskan. Baru-baru ini berlaku tular di laman sosial bahawa penggunaan vicks adalah berbahaya untuk bayi dan kanak-kanak. Bagi mereka yang ‘membesar’ bersama vicks seperti saya, ia kedengaran kelakar kan. Ok, jom kita fahami apa masalahnya dengan penggunaan vicks. Vicks adalah salap beruap yang bertujuan untuk membantu melegakan pernafasan ketika selsema….

Continue reading
Related posts
in Tasneem Naturel
Spray Tidur Sleepy Pillow Mist, adakah berbahaya seperti ubat tidur?
14 November 2019
in Agen Tasneem Naturel
Pilihan Mudah dan Selamat selain Rawatan Sonotron untuk Bayi Sebulan Batuk Berkahak
3 October 2019
in Tasneem Naturel
Mandian bayi terbaik CF bath & Calm Bath
30 August 2019
in Ilmu Keibubapaan

Betulkah ‘White Baby Noise’ Boleh Bantu Anak yang tak nak duduk dalam car seat?

Sejak tulis flashback pasal anak tak nak duduk dalam carseat tu kan, macam-macam pulak ilmu lain saya dapat. Alhamdulillah. Rezeki berkongsi ilmu agaknya. 🙂 Ada sorang rakan FB saya cerita pasal White Baby Noise. Katanya dengan pasang bunyi-bunyian yang serasi dengan anak, ia dapat bantu anak tenang dan tidur lebih nyenyak. Saya pun teringat pernah dapat fail muzik digital untuk terapi semasa hadir ke satu seminar motivasi. Bila dengar muzik tu macam kelakar ja. Siap fikir boleh ke buat orang jadi tenang. ^_^ Tapi saya saja la share kat FB. Alhamdulillah ada ibu yang memang dah amalkan untuk anak dan ia…

Continue reading
Related posts
in Ilmu Keibubapaan, Tasneem Naturel
Cara Hilangkan Kembung Perut Bayi secara Selamat dan Mudah
25 February 2019
in Ilmu Keibubapaan
7 Punca Bayi Menangis Malam, Doktor ini Berkongsi Pengalaman Lucu
9 January 2019
in Ilmu Keibubapaan
Bahaya narsisisme pada pembentukan sikap anak
6 December 2018
in Ilmu Keibubapaan

Cara Latih Anak Duduk dalam Carseat

Pagi tadi masa kat tempat letak kereta terserempak dengan jiran yang ada anak kecil. Dia tengah pujuk anaknya duduk dalam carseat. Biasalah hari Isnin kan, tambah kalau dah lama cuti memang ambil masa nak biasakan anak dengan rutin harian semula. Bila tengok tu terus la teringat nostalgia hero ku 7 tahun lepas. Anakanda Fateh dah letak dalam carseat sejak umur dia 2 bulan. Sebelum pergi kerja, saya akan hantar dia ke taska dalam 10 kilometer. Balik dari taska pun saya ambil. Dan yang bestnya, perjalanan dalam lebih kurang 15 minit tu selalunya diiringi dengan lontaran vokal yang bisa menggegarkan gegendang…

Continue reading
Related posts
in BIJAK NIAGA
Tips Urus Masa di Dapur bagi Wanita Bekerja dari Rumah
14 October 2019
in Ilmu Keibubapaan, Tasneem Naturel
Cara Hilangkan Kembung Perut Bayi secara Selamat dan Mudah
25 February 2019
in Umum
Contoh Karangan Terbaik Bahasa Inggeris SPM yang boleh tukar markah ‘G’ kepada ‘A’!
10 January 2019
in Ilmu Keibubapaan, Tasneem Naturel

Balm Tasneem Naturel, Kit Kecemasan Terbaik untuk Anak

Bila ada anak kecil ni sentiasa kena bersedia dengan anak tak sihat kan. Bila-bila masa ja anak kecil boleh jatuh sakit. Kadang elok-elok cergas sebelum tidur, tengah malam sikit ja badan dah panas. Tak pun sebelum tidur elok ja main dengan kita, bangun tidur merengek perut kembung. Batuk dan selsema apatah lagi, kalau hantar anak kat nurseri tu macam satu kebiasaan pulak tengok budak selsema kan. Runsing tengok tapi itulah realitinya. Sebab tu bila jumpa Kit Kecemasan Balm Tasneem Naturel ni saya teruja sangat. Bagusnya inisiatif pengeluar produk ni, Puan Haridah Sahri nak membantu mudahkan ibubapa. Mengikut perkongsian beliau, asalnya…

Continue reading
Related posts
in Agen Tasneem Naturel
Ini Rahsia leader Bisnes Saya dapat kekal lama Berbisnes
3 August 2021
in Umum
Kedai Bayi dan Farmasi Jual Produk Tasneem Naturel di Kelantan
14 February 2021
in Agen Tasneem Naturel
Kedai Bayi dan Farmasi Jual Produk Tasneem Naturel di Pahang.
8 October 2020
Close