7 Punca Bayi Menangis Malam, Doktor ini Berkongsi Pengalaman Lucu

puncabayimenangismalam

Bayi menangis tanpa henti pada waktu malam memang boleh mengundang kerisauan di hati ibubapa. Tidak sedikit ibubapa yang hilang punca hingga terpaksa bawa anak ke pusat perubatan di waktu tengah malam. Namun seringkali juga berlaku bila sampai sahaja di klinik, bayi yang sudah menangis berjam-jam itu tiba-tiba senyap malah ada yang tidur nyenyak. Rasa macam […]

Pengedar Tasneem Naturel Kudat, Sabah

agentasneemnaturelkudat

Assalamualaikum.. Haiii.. saya NOR HIDAYAH BT MOHD YUSOP. Mesra dengan panggilan Dae @ Dayah. Sekarang berumur 31 tahun dan ibu kepada 2 orang cahaya mata. Seorang lelaki (5 tahun) dan seorang perempuan (1 tahun 9bulan) Saya suri rumah bekerjaya. Sekarang seorang guru di Kudat, Sabah. Berasal dari Pahang dan menetap di Kudat hampir 7 tahun. Setiap […]

Balm Calmtime Mudahkan Ibubapa Urus Anak Meragam

BalmCalmtimeMudahkanUrusAnakMeragam

Mempunyai anak adalah impian setiap pasangan yang sudah berkahwin. Melayan kecomelan anak kecil memang kebahagiaan semua ibubapa. Namun bukan setiap masa anak akan kelihatan comel kan. Bila mereka mula meragam dan merengek tanpa sebab, ia mengundang gelisah pada kita. Tambah pula bila kita berada di luar atau bersama orang ramai. Ini semua cukup untuk membuatkan […]

Pengedar Tasneem Naturel Denai Alam

TasneemNaturelDenaiAlam

Assalamualaikum, Kak Asma berasal dari Kelantan kini menetap di Denai Alam, Selangor. Surirumah berbisnes dengan empat cahaya mata comel. Kak Asma dah lama berbisnes dari rumah. Mula terjebak dengan Tasneem Naturel Jun 2017 dan masih setia sehingga sekarang. Rasa seronok dapat bantu sebarkan kelebihan balm Tasneem Naturel kepada ibu-ibu yang memerlukan. Pengalaman sendiri menjaga 4 […]

Seronokkah Bekerja Dari Rumah?

pejabatdirumah

Bila sembang pasal pendapatan tambahan, selalu orang cakap “Buat bisnes online la senang”. Dulu saya pun percaya dengan cakap-cakap tu, tapi bila dah terjun sendiri ke dunia bisnes, nak sebut ayat tu pun rasa dah tersekat di kerongkong. Tak la semudah bercakap kan. Cuma pada pandangan saya mulakan bisnes online ni lebih mudah dari bisnes […]

5 Tips Urus Anak Meragam Waktu Pagi

tipsurusanakwaktupagi

Pagi-pagi tadi saya turun ke padang permainan sekejap. Rutin harian, ambil angin pagi sambil senaman ringan sikit. Awal pagi juga adalah waktu yang bagus untuk buat teknik pernafasan dan visualisation. Cuma pagi ni ketenangan tu terganggu sikit dengan suara anak kecil jiran mengamuk. Saya selalu ja selisih dengan jiran ni, biasa anaknya ceria ja pagi-pagi. […]

Bahaya Picit Hidung Anak Waktu Bagi Makan Ubat

anaksusahmakanubat

Pagi tadi saya terbaca berita viral mengenai seorang bapa yang menggunakan spray hidung untuk atasi masalah hidung tersumbat. Tak sanggup nak tengok keseluruhan video. Tapi dari pemerhatian sepintas lalu, caranya jelas boleh mendatangkan bahaya kepada anak kecil. Ramai yang mengecam cara penggunaannya yang salah. Semoga beliau beroleh petunjuk bagaimana untuk menguruskan masalah kesihatan anak dengan lebih […]

Bahaya Penggunaan Vicks Untuk Bayi

bahayagunavicks

Bagi saya yang lahir di era 80-an, penggunaan vicks adalah terlalu biasa. Sejak kenal dunia, kami akan menggunakan vicks setiap kali selsema. Boleh dikatakan setiap rumah pasti ada vicks dalam simpanan. Namun apabila zaman berubah, kita perlu belajar untuk terima hakikat apa yang kita sudah lama amalkan itu tidak sesuai untuk diteruskan. Baru-baru ini berlaku tular […]

Betulkah ‘White Baby Noise’ Boleh Bantu Anak yang tak nak duduk dalam car seat?

whitenoisebabymuzikanaktidur

Sejak tulis flashback pasal anak tak nak duduk dalam carseat tu kan, macam-macam pulak ilmu lain saya dapat. Alhamdulillah. Rezeki berkongsi ilmu agaknya. 🙂 Ada sorang rakan FB saya cerita pasal White Baby Noise. Katanya dengan pasang bunyi-bunyian yang serasi dengan anak, ia dapat bantu anak tenang dan tidur lebih nyenyak. Saya pun teringat pernah dapat […]

Cara Latih Anak Duduk dalam Carseat

Taksukadudukdalamcarseat

Pagi tadi masa kat tempat letak kereta terserempak dengan jiran yang ada anak kecil. Dia tengah pujuk anaknya duduk dalam carseat. Biasalah hari Isnin kan, tambah kalau dah lama cuti memang ambil masa nak biasakan anak dengan rutin harian semula. Bila tengok tu terus la teringat nostalgia hero ku 7 tahun lepas. Anakanda Fateh dah […]

Balm Tasneem Naturel, Kit Kecemasan Terbaik untuk Anak

balmtasneemnaturel

Bila ada anak kecil ni sentiasa kena bersedia dengan anak tak sihat kan. Bila-bila masa ja anak kecil boleh jatuh sakit. Kadang elok-elok cergas sebelum tidur, tengah malam sikit ja badan dah panas. Tak pun sebelum tidur elok ja main dengan kita, bangun tidur merengek perut kembung. Batuk dan selsema apatah lagi, kalau hantar anak […]

Balm CF Rub bantu hilangkan kahak bayi secara semulajadi

rawatkahak

Kebanyakan bayi yang baru lahir berhadapan dengan masalah kahak dan selsema. Ada juga bayi yang mengeluarkan bunyi semasa bernafas dan minum susu. Ini semua mendatangkan kerisauan kepada kita sebagai ibubapa mengenai keadaan kesihatan anak. Di sini saya kongsikan maklumat dari doktor yang merupakan pakar masalah berkaitan pernafasan, Doktor Dr. Nadir Khan (Klinik Wangsa). Anak kecil […]