Urutan bayi dengan Teknik Vitaflex adalah untuk memastikan kesan yang lebih baik pada anak. Semakin ramai ibubapa hari ini sedar urutan bayi dapat membawa banyak kebaikan pada anak. Anak akan lebih tenang, tidur lebih nyenyak, penghadaman lebih lancar dan banyak lagi.

Ada pelbagai teknik urutan untuk bayi. Salah satu yang bagus untuk diamalkan ialah urutan vitaflex. Urutan vitaflex biasanya digunakan bersama minyak aromaterapi seperti essential oil untuk membantu minyak meresap dengan lebih efektif dan membawa kebaikan ke seluruh badan.

Urutan vitaflex dilakukan pada tapak kaki dan tapak tangan pada Zon saraf yang berkaitan dengan sistem badan kita. Zon ini ditujukkan melalui rajah refleksologi.

Teknik urutan vitaflex

  1. Baringkan anak dalam keadaan selesa.
  2. Titiskan minyak aromaterapi/minyak urutan dia tapak tangan dan ratakan sehingga hujung jari.
  3. Dengan menggunakan hujung jari, urut bahagian yang hendak di rangsang sistem saraf.

Contohnya kalau anak selsema, banyakkan urutan pada zon berkaitan pernafasan. Kalau anak kembung banyakkan urut pada bahagian tengah tapak kaki.

Boleh tonton video di link ini untuk lihat cara urutan yang lebih terperinci.

Untuk ibu-ibu yang mencari minyak aromaterapi berasaskan essential oil untuk atasi masalah batuk dan selsema, boleh gunakan Stommy Oil dari Tasneem Naturel.

Minyak ini dapat memberikan rasa selesa pada anak kecil.