Grup Geng Ibu Muda

gengibumuda

Setahun yang lalu, saya dikurniakan ilham untuk wujudkan sebuah grup di facebook. Konsep grup masih samar-samar ketika tu. Tapi saya terus bertindak create grup dan invite 2 rakan terdekat sebagai syarat untuk wujudkan grup. Usahawan kan, fast action fast result katanya. Lepas dari tu blank..kiki. Sesekali teringatkan grup ni untuk invite pelanggan Kedai Cikgu yang […]

Ceramah keusahawanan bersama siswi USM

Baru-baru ini ada seorang pelajar USM hubungi saya. Mereka minta saya buat perkongsian mengenai jatuh bangun dalam bisnes. Rasa kelakar pulak sebab bisnes pun tak bangun berdiri pun lagi, jadi takda la nak jatuh sangat kan. Tapi sebab dulu saya dari persatuan tu, saya pun terima sajalah undangan tu. Sampai masa nak berprogram, barulah saya […]

Belajar berniaga di Gerai Jualan

Lenguh berdiri dan angkat barang masih terasa, namun saya seronok nak berkongsi pengalaman berharga semalam. Ini adalah pengalaman pertama saya membuka gerai jualan yang prosesnya dari awal hingga akhir saya uruskan sendiri. Sebelum ni saya hanya ada pengalaman menumpang gerai orang lain atau berkongsi gerai jualan. Memang agak meletihkan namun saya seronok melalui pengalaman ini.Iya..semua […]

Pemasaran Blog, lebih Mesra Ibu Bekerjaya

Teks : Sakina Hamid Saya selalu bersembang dengan ibu-ibu yang sedang mengorak langkah sebagai usahawan. Rata-rata isu kami dalam membangunkan bisnes hampir sama. Cuma ada satu masalah yang agak dominon ialah kekangan masa untuk membuat aktiviti pemasaran. Kebanyakan kami menggunakan media sosial sebagai medium pemasaran. Namun kekangan masa menyebabkan aktiviti pemasaran tidak konsisten, sekaligus memberi […]

Bagaimana Saya Mula Berblogging

Teks : Sakina Hamid “Seronok tengok kak kinah tulis blog, tapi saya takda masa nak menulis” Saya senyum ja, sebab dulu saya pun fikir macam tu jugak. Tapi sebab saya memang nampak potensi pemasaran melalui blog ni, jadi saya paksa diri buat juga. Alhamdulilah, masih merangkak dan berhempas pulas untuk konsisten, tapi sudah dapat merasai nikmatnya […]

Tips bawa anak ke Open House

Teks : sakina Hamid Foto : Google Alhamdulillah, 18 syawal sudah hari ini. Macam mana dengan puasa ganti? Harap-harap dah bermula ya..hehe. Hujung-hujung minggu ni selalunya banyak jemputan ke Open House kan. Jadi sukalah saya nak kongsi tips bawa anak ke Open House. 1) Semasa dalam perjalanan bawa anak ke Open House, maklumkan tujuan kita. […]

Duduk Simpuh Katak, Apa Kesannya?

Teks : Sakina Hamid Foto : Sakina Hamid & Google Duduk simpuh katak, sekali tengok macam comel ja kan. Biasa kanak-kanak terutamanya perempuan memang suka duduk macam ni. Kedudukan macam ni memang sangat selesa untuk mereka bermain, membaca, menulis mahupun makan. Anakanda Faqihah juga pernah melalui fasa W-shape sitting ni. Saya pernah tau keburukannya, tapi […]

Bahaya Ketagihan Skrin, Apa Puncanya?

Teks : Sakina Hamid Foto : Sakina Hamid Ketagihan skrin mula menjadi isu disebalik kepesatan perkembangan ICT . Dan sayang sekali ketagihan skrin ini menyerang semua lapisan umur termasuk anak-anak yang masih kecil. Saya baru saya lepas membaca perkongsian serorang ibu mengenai ketagihan skrin. Secara tidak langsung ia mengimbau kenangan 5 tahun lalu. Segalanya bermula kerana […]

Kanak-kanak Pun Ada Cara Tersendiri Uruskan Stress

Teks : Sakina Hamid Foto : Google Balik dari sekolah tadi, anakanda Fateh tak nak bersembang-sembang di ruang tamu seperti biasa. Dia masuk ke dalam bilik tidur dan tutup pintu. Selepas 15 minit dia keluar semula dan kecoh bermain dengan adiknya. Kejadian ini mengimbau kenangan semasa anakanda Fateh berusia 4 tahun. Dia ada 1 tabiat […]

Tips Membina Imaginasi Superhero yang Positif

Teks : Sakina Hamid Foto : Sakina Hamid Anak lelaki dan watak superhero bagai tidak dapat dipisahkan. Walaupun realitinya ibubapa sedar ia bukanlah perkembangan yang bagus, namun seringkali kita putus idea bagaimana hendak menguruskan ‘kekaguman’ mereka terhadap watak-watak superhero dalam animasi kanak-kanak. Anakanda Fateh baru berusia 6 tahun, masih terlalu awal untuk saya membuat kesimpulan […]

Tips Anak Mudah Bangun Pagi

Teks : Sakina Hamid Foto : Google Alhamdulillah, kembali ke rutin harian hari ni selepas hampir seminggu berkelana. Syukur berpeluang menyambut aidilfitri 1437H bersama keluarga kedua-dua belah, dan dapat berjumpa hampir semua sanak saudara. Rezeki tu kan. Dan Alhamdulillah walaupun selepas seminggu berubah rutin, anak-anak masih mudah di urus pagi ini. Walaupun letih perjalanan tu […]

Sambut Anak Bangun Tidur

Teks : Sakina Hamid Foto : Google Sambut Anak Bangun Tidur? Perlu ke? Jawapan saya, buat ja dulu. Pasti anda boleh melihat perubahan positif dalam keluarga, in syaa Allah. Saya sendiri tak mulakan rutin sambut anak bangun tidur ni masa anak sulung pun. Tapi bila saya dah mula budayakan dalam keluarga, suasana waktu pagi keluarga […]