Monthly Archives

October 2016

in Aktiviti Anak

Pengalaman Pertama Anak-Anak Menaiki Bas

Menaiki bas adalah perkara yang biasa bagi orang dewasa. Kebanyakan kita pernah melalui fasa menaiki bas sehingga jemu semasa zaman persekolahan mahupun bekerja. Namun kebanyakan anak-anak zaman sekarang ini sejak kecil hanya menaiki kenderaan sendiri. Jadi pengalaman pertama menaiki bas ini sesuatu yang  menyeronokkan dan menjadi pelajaran baru dalam kehidupan mereka. Saya sudah lama merancang membawa anak-anak menaiki bas awam sebagai aktiviti semasa cuti sekolah. Alhamdulillah semalam Allah realisasikannya dengan peluang membawa anak menaiki bas ekspress. Kami menaiki bas ekspress dari Terminal bas Sungai Nibung ke Alor Setar. Walaupun perjalanan hanya memakan masa 2 jam lebih banyak juga pengalaman berharga…

Continue reading
Related posts
in Aktiviti Anak, Ilmu Keibubapaan
5 Senaman untuk Mudahkan Ajar Anak Menulis
18 March 2020
in Aktiviti Anak
Taman Metropolitan Relau, Tempat Rekreasi Menarik untuk Kanak-kanak di Penang
24 February 2020
in Aktiviti Anak
Anak Suka Kira Duit Raya
25 June 2018
in Ilmu Keibubapaan

Melayan Anak Melepaskan Stress

Rutin harian mengambil anak pulang dari sekolah sangat mendidik saya menjadi ibu yang lebih matang. Ada hari anak pulang dengan sangat gembira. Tak sempat bertanya dah lengkap bagi laporan aktiviti di sekolah. Ada hari nampak anak tenang-tenang saja, tak berminat nak cerita apa-apa. Dan yang kurang seronok ialah bila anak pulang dalam keadaan ‘muka ketat’. Masuk kereta ja terus tunjuk tak puas hati. Silap sikit ja mula nak melenting.   Ibu-ibu biasa berhadapan dengan situasi ini? Pasti ada kan. Itulah lumrah kehidupan. Ada hari berlalu dengan indah, ada hari biasa-biasa saja dan ada masanya kita berhadapan dengan sesuatu yang mengundang emosi…

Continue reading
Related posts
in Aktiviti Anak, Ilmu Keibubapaan
5 Senaman untuk Mudahkan Ajar Anak Menulis
18 March 2020
in Aktiviti Anak
Taman Metropolitan Relau, Tempat Rekreasi Menarik untuk Kanak-kanak di Penang
24 February 2020
in Ilmu Keibubapaan
Kolik antara Punca Anak Menangis Waktu Malam
8 January 2019
in Review

Tips Penjagaan Magic Clay

Alhamdulillah semakin ramai ibubapa yang mengetahui kebaikan Magic Light Clay ini. Minggu ini kebanyakan pelanggan saya mula mendapatkan kit mainan ini untuk anak-anak mereka. Semoga anak-anak mereka memperolehi manfaat yang banyak dari mainan ini. Membeli mainan untuk anak-anak adalah pelaburan. Jadi bagi memastikan pelaburan itu berbaloi dan mainan tahan lama, saya kongsikan tips untuk menjaga Magic Light Clay ni dari cepat rosak Main 1 warna sahaja dalam 1 masa Oleh kerana sifat magic lay ini yang lembut, ia mudah bercampur apabila digunakan dengan warna lain. Biasanya untuk anak usia sekitar 2 ke 3 ni hanya nak main suka-suka menguli saja. Jadi…

Continue reading
Related posts
in Review
Knob Puzzle Bahasa Arab
7 April 2017
in Ilmu Keibubapaan
Anak Suka Masukkan Benda Dalam Mulut?
5 April 2017
in Ilmu Keibubapaan
Apa Kepentingan Perkembangan Motor Halus?
17 February 2017
in Ilmu Keibubapaan

3 Faktor Penting Anak Rajin Belajar

Apabila berkumpul dengan ibu-ibu, saya suka menjadi pendengar yang setia supaya dapat cedok ilmu dari pengalaman mereka. Walaupun anak masih kecil, biar pengalaman yang mereka lalui tu jadi panduan untuk kita. Antara topik yang sering hangat dibincangkan ialah kerisauan mengenai anak malas belajar. Anak malas belajar biasanya merangkumi topik anak lambat belajar membaca, anak tak minat subjek matematik, anak malas buat kerja rumah sehingga isu bangun lewat dan ponteng sekolah. Sebagai ibu yang juga guru, saya cuba menghadam setiap perkongsian maklumat ini berdasarkan pengalaman peribadi saya. Di sini saya catatkan beberapa masalah yang menyumbang kepada isu anak malas belajar mengikut…

Continue reading
in Pengalaman hidup

Kelebihan Pergi Kuala Lumpur Menaiki Bas

Hujung minggu baru-baru ini, saya ke Kuala Lumpur untuk hadiri kelas pemasaran blog di Akademi Denaihati. Saya pergi sendirian supaya suami mudah uruskan anak-anak di rumah sendiri. Sebelum ini pun saya sering pergi sendirian jika sekadar untuk hadir ke kelas. Ia lebih selesa untuk anak-anak malah menjimatkan perbelanjaan. Cuma sebelum ini kebiasannya saya akan menaiki kapal terbang. Saya bertolak dari Pulau Pinang seawal pagi, dan pulang seusai kelas selesai. Walaupun tempoh di dalam pesawat itu singkat, tapi waktu menunggu dan perjalanan ke lapangan terbang memakan masa yang lama. Untuk perjalanan kali ini, suami mencadangkan saya menggunakan perkhidmatan bas. Memandangkan anak…

Continue reading
Related posts
in Aktiviti Anak, Review
Pernah Tak Anak Cari Mainan Ketika Bercuti?
14 March 2017
in Aktiviti Anak
Pengalaman Pertama Anak-Anak Menaiki Bas
29 October 2016
in Beauty
LV&Me – Jewellery Collection
10 May 2016
in BIJAK NIAGA

Pemasaran Blog, lebih Mesra Ibu Bekerjaya

Teks : Sakina Hamid Saya selalu bersembang dengan ibu-ibu yang sedang mengorak langkah sebagai usahawan. Rata-rata isu kami dalam membangunkan bisnes hampir sama. Cuma ada satu masalah yang agak dominon ialah kekangan masa untuk membuat aktiviti pemasaran. Kebanyakan kami menggunakan media sosial sebagai medium pemasaran. Namun kekangan masa menyebabkan aktiviti pemasaran tidak konsisten, sekaligus memberi kesan kepada naik turun bisnes. Kebiasaan menjadi ‘burung hantu’ menyebabkan medium marketing yang bersifat ‘live time’ menjadi kurang efisen untuk kami. Saya sendiri mengalami kekangan pemasaran melalui media sosial ‘live time’ seperti facebook dan instagram. Namun setelah mencuba berblogging, saya dapati ianya lebih mesra ibu-ibu…

Continue reading
Related posts
in BIJAK NIAGA
5 Tips Sentiasa Bersemangat dalam Bisnes
23 December 2019
in BIJAK NIAGA
Tips Urus Masa di Dapur bagi Wanita Bekerja dari Rumah
14 October 2019
in Agen Tasneem Naturel
Tips Penting untuk Wanita Berjaya dalam Bisnes Online
21 September 2019
in BIJAK NIAGA

Bagaimana Saya Mula Berblogging

Teks : Sakina Hamid “Seronok tengok kak kinah tulis blog, tapi saya takda masa nak menulis” Saya senyum ja, sebab dulu saya pun fikir macam tu jugak. Tapi sebab saya memang nampak potensi pemasaran melalui blog ni, jadi saya paksa diri buat juga. Alhamdulilah, masih merangkak dan berhempas pulas untuk konsisten, tapi sudah dapat merasai nikmatnya 🙂 Suka saya nak kongsi bagaimana saya mula menulis di www.sakinahamid.com ini. Pada ketika itu, saya masih lagi memahirkan diri dengan pemasaran di Facebook. Jadi saya tidak meletakkan keutaamaan untuk menghadiri kelas  penulisan blog. Apa yang saya lakukan ialah, setiap hari saya cuba update satu status…

Continue reading
in Ilmu Keibubapaan

Teknik Pernafasan untuk Menjadi Ibu yang Lebih Tenang

Kehidupan seorang ibu sangat memerlukan kekuatan emosi. Andai emosinya rapuh, pasti setiap hari anak akan menjadi mangsa. Dan secara fitrahnya ibu akan rasa terkilan selepas marahkan anak. Betul tak? Hakikatnya semua ibu nak jadi ibu yang terbaik untuk anak-anak kan. Cuma seringkali kecundang dengan ledakan emosi. -_- Saya sendiri sentiasa berusaha mengingatkan diri untuk menjadi setenang yang mungkin apabila menguruskan anak-anak. Salah seorang figura yang saya suka pendekatannya dalam menguruskan emosi ialah Puan Maznah Ibrahim. Beliau merupakan seorang kaunselor berdaftar di Hospital Arau, Perlis. Beliau juga banyak mengendalikan seminar keibubapaan untuk mendidik ibubapa di Malaysia mempunyai ilmu yang lebih mantap…

Continue reading
in Ilmu Keibubapaan

Bagaimana Pemikiran Aras Tinggi Seorang Muslim

Teks : Sakinahamid Foto : Google KBAT – Kemahiran Berfikir Aras Tinggi pernah menjadi satu fenomena ketika baru dimasukkan ke dalam sukatan pelajaran sekolah-sekolah di Malaysia pada tahun 2013. Alhamdulillah ketika itu saya juga mendapat pendedahan secara langsung dari kementerian pelajaran kerana sedang mengajar subjek sains dan matematik. Ketika seisi pembentangan, saya sungguh teruja dengan pelbagai elemen dalam proses pembelajaran yang melibatkan KBAT ini. Andai kata apa yang dibincangkan di dalam bilik-bilik kursus itu memang diamalkan, masyaa Allah sangat beruntung anak-anak yang berada di bangku sekolah sekarang. Namun hakikatnya apabila perlaksaaan dijalankan, ia menjadi igauan ngeri kepada banyak pihak terutamanya…

Continue reading
in Aktiviti Anak

Jom Buat Robot

Teks : Sakina Hamid Foto :Sakina Hamid Hari ni kami 3 beranak duduk-duduk di rumah saja. Suami kerja dan anak-anak pun takda ajak ke mana-mana. Mak lagi la suka takda la risau nak bawa anak keluar sorang-sorang kan. Rumah kan tempat paling selamat untuk anak-anak. ^_^ Semalam dah jalan-jalan kat Pinterest Lubuk Idea untuk cari aktiviti anak-anak hari ni. Alhamdulillah jumpa sesuatu yang menarik, yang sesuai dengan perkembangan anak-anak sekarang ni. Sekarang Fateh sangat suka dengan “Pretend Play” ataupun permainan lakonan. Faqihah kadang-kadang jadi pemerhati, ada masanya terlibat jugak dengan animasi arahan abangnya tu. 😛 Aktiviti ni simple ja, tapi menarik bila…

Continue reading
in Ilmu Keibubapaan, Pengalaman hidup

Anak ‘Istimewa’ Lagi Untung?

Teks : Sakina Hamid   Ini sekadar pemerhatian saya ja, kalau tak setuju boleh scroll cari resepi..hehe Alhamdulillah, Anak saya sendiri pernah melalui ‘fasa istimewa’ sekejap masa alami speech delay. Sebelum tu saya cari jugak ilmu parenting, tapi amalkan tu sekadarnya ja. Ikut angin. Seronok baca sebab tahu macam-macam, tapi takda kesungguhan nak beramal. Gembira dikurniakan anak, dan kami pun besarkan anak mengikut seperti orang lain. Just follow the flow omputih kata. 😛 Tapi ia berubah bila menjelang usia 3 tahun, pakar kanak-kanak diagnose Fateh sebagai lewat bertutur (speech delay) . Dan saya mula dapat tarikh untuk rutin terapi dan…

Continue reading
Related posts
in BIJAK NIAGA
Tips Urus Masa di Dapur bagi Wanita Bekerja dari Rumah
14 October 2019
in Umum
Contoh Karangan Terbaik Bahasa Inggeris SPM yang boleh tukar markah ‘G’ kepada ‘A’!
10 January 2019
in Ilmu Keibubapaan
7 Punca Bayi Menangis Malam, Doktor ini Berkongsi Pengalaman Lucu
9 January 2019
in Ilmu Keibubapaan

5 sebab Buku “3 kertas, 3 krayon dan 3 Pensel Warna” EKSLUSIF!

Alhamdulillah hari ni di Pulau Pinang masih dalam mood bercuti, sempena Awal Muharram 1438 yang jatuh pada hari Ahad. Ramai juga yang ambil kesempatan cuti  hujung minggu yang panjang ni untuk pulang ke kampung dan bercuti ke tempat-tempat menarik. Kami anak beranak menghabiskan cuti di sekitar rumah saja, maklumlah Pulau Pinang kan pulau pelancongan. 😀 Hanya bawa anak bersiar-siar pada waktu petang menikmati keindahan alam sambil menghirup angin laut.   Oh ya,sekarang ni saya tengah ‘tenggelam’ dengan satu buku keibubapaan yang sangat best! Buku ni hasil kompilasi tulisan Adlil Rajiah ; blogger terkenal di saatkukaupilih.blogspot.com. Buku ni masa mula-mula saya tengok…

Continue reading
Related posts
in Ilmu Keibubapaan
Bahaya narsisisme pada pembentukan sikap anak
6 December 2018
in Ilmu Keibubapaan, Tasneem Naturel
Cecair enema, ubat sembelit paling cepat berkesan
9 November 2018
in Ilmu Keibubapaan
Bila Waktu Terbaik Kenalkan Allah kepada Anak?
28 May 2018